IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички погледи сега са насочени към Федералния резерв

Повече яснота как институцията ще реагира на данните за трудовия пазар в САЩ може да даде Джанет Йелън в началото на новата седмица

21:43 | 03.06.16 г. 6
<p>
	Джанет Йелън. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв и действията му спрямо основния лихвен процент в САЩ сега привлича вниманието на всички анализатори и финансисти. Статистическите данни на трудовото министерство в САЩ показват слаб ръст на заетостта в страната през май.

През миналия месец в САЩ са добавени едва 38 хил. работни места, което е най-слабият ръст за последните пет години и половина. Ръстът на заетостта е забавен заради продължилата месец стачка във Verizon, по-малко са и новите служители в секторите строителство и промишленост, пише Ройтерс.

Това поставя Федералния резерв под натиск броени дни преди заседанието, на което институцията трябва да реши ще направи ли следващата стъпка за увеличаване на лихвения процент.

Освен стабилизирането на икономиката като цяло, трудовият пазар и инфлацията са сред основните индикатори, от които Фед се води в политиката си за определяне на лихвата. Досега институцията сигнализираше, че ще пристъпи към ново увеличаване на процента, ако ръстът на заетостта продължава, а данните за икономическото развитие на страната са стабилни.

През декември 2015 година Фед се престраши да повиши основната лихва за първи път за последното десетилетие.
Анализатори споделят пред Ройтерс, че бавният ръст на новите работни места в САЩ през май всъщност са отражение на повечето наети служители през февруари и март.

Тогава необичайното топло време даде тласък в някои сектори на икономиката. Случващото се на трудовия пазар е и малко закъсняла реакция на по-слабите данни за икономиката през първото тримесечие, посочват още експертите.

Инфлацията също е внимателно анализирана от Федералния резерв.

Всъщност последното изказване на председателя на институцията в Чикаго Чарлз Еванс съвсем поставя под съмнение, че Фед ще повиши лихвата през този месец, а вероятно и през летните месеци. По време на своето посещение в Лондон той коментира, че вижда "основателна причина" за забавяне на повишаване на лихвата, докато основната инфлация не достигне 2%.

Повече яснота какво смята да прави Федералният резерв обаче вероятно ще има в понеделник (6 юни), прибавя Market Watch. Пазарите тогава ще очакват изказването на председателя на Джанет Йелън.

Заседанието на институцията, която играе ролята на централна банка на САЩ, е насрочено за 14 - 15 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
Grosss
преди 7 години
Защо на снимките Йелън и дават само половината лице,всякаш се крие отнещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
lyusien
преди 7 години
До Нобел Виж пич престани да ръсиш глупости Американската икономика е във отлична форма и много скоро долара ще се върне на предишното си ниво Безработицата е 4.7 % -една от наи ниските в света Заплатите нарастват скъсява се търговския дефицит 90 % от показателите които следи ФЕД са положителни Никак няма да се учудя Ф Е Д да повиши още този месец лихвите Всички погледи са вперени в нивото на инфлацията Ако тя се доближава до 2% банката ще повиши веднага основната лихва Ако не този месец през юли Това - мерките са сгрешени икономиката е зле това са абсолютни глупости Всеки има право на мнение но това трябва да е подкрепено с факти а не блааа -блаа - бла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Ivan.r
преди 7 години
Цялата работа със свалянето на лихвите не може да помогне на хора, които са изтеглили вече всички кредити които са им нужни. Цялото това "печатане" като механизъм представяш ли си го? ФЕД прави пари, купува държавни облигации с тях, идва падежът, взима плащането по главница и после унищожава парите. А банките които вече нямат дцк наливат в борсата щото няма какво друго да правят. Тия пари не достигат изобщо до икономиката а се връткат във финансовия сектор. Вдигането на лихвите има огромно влияние защото wall street започва да се тръшка като дете на което си взел играчката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
lozkhris
преди 7 години
Цялата работа е,че те вече нямат избор.Годините фалшив растеж,базиран на заеми, кредити и износ на работни места към Китай унищожиха нормалната конкуренция и предприемачество,което е базата на истинския капитализъм.Тези постулати, направили Америка велика страна,бяха заменени от безмерна корпоративна алчност, изнасяне на производство,лобизъм и прекомерно съобразяване във всяко отношение с Уол Стрийт.Така хората свикнаха да бъдат мързеливи и алчни,а не предприемчиви.Огромни суми се пръскат за издръжка на черните,само и само да не създават проблеми.Администрацията е огромна и не може да съществува без заеми.Обикновените хора се научиха да живеят на кредит."Американската" мечта се оказа фалшив лозунг.На практика ФЕД,една частна организация,вече няма избор. След години печатане и изкривяване на пазара,това,което могат да направят е само да провдължават в същия дух до окончателното рухване на системата...Кога ще е това е отделен въпрос...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още