IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street отваря на червено след доклада за заетостта*

Мненията на анализаторите за това дали Фед ще вдигне лихвите след данните са разнопосочни

17:38 | 04.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещите индекси на Wall Street отварят с резки понижения в навечерието на дългия уикенд. Инвеститорите анализират данните за заетостта в САЩ, които да им подскажат дали информацията ще е достатъчна за Федералния резерв, за да пристъпи към увеличаване на лихвите в средата на месеца, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones се понижава с 1,45%, или с 237,47 пункта, до 16 137,29 пункта. Широкият индекс S&P 500 е надолу с 1,26% до 1 926,50 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite за момента изтрива 0,84% от стойността си до 4 693,74 пункта.

Новите работни места в САЩ през август се оказаха доста под очакванията. Ръстът на заетостта отчита забавяне, но нивото на безработица се е понижило с повече от очакванията в резултат на по-малката работна сила.

Новонаетите служители извън земеделския сектор са достигнали 173 000 души през август. Равнището на безработица, което идва от отделно проучване сред американските домакинства, се е понижило до 5,1% през август от 5,3% през миналия месец. Икономисти, анкетирани от Wall Street Journal, прогнозираха увеличение на работните места с 220 000 и спад на безработицата до 5,2%.

Данните на Министерството на труда на САЩ показват още, че средното почасово заплащане расте с 0,3%, или с повече от очакваното, и с 2,2% на годишна база.

Анализатори коментират, че евентуален спад на безработицата и ръст на работните заплати биха подкрепили Фед в решението му да вдигне лихвите. Експертите посочват и че по принцип предварителните данни през август доста често се ревизират нагоре.

„Най-вероятно данните дават на Фед това, от което се нуждае, за да вдигне лихвите през септември, но и не чак толкова, ако реши да не го направи“, смята инвестиционният стратег в Edward Jones Кейт Уорн. „Данните дават доказателство, че икономиката продължава да се подобрява.“

„Данните дават разнопосочни сигнали. Смятам, че Фед ще изчака до декември“, коментира главният инвестиционен стратег на iSectors Чък Селф.

Точно преди публикуването на данните президентът на Фед в Ричмънд Джефри Лакър, коментира, че трудовият пазар вече не толерира почти нулевите лихви. Агенциите разтълкуваха думите му, че като че ли е време Фед да вдигне лихвите.

На корпоративния фронт акциите на Caterpillar поевтиняват с 1,9% до 73,06 долара, като повеждат губещите в състава на Dow Jones.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ се повишава до 2,14% от 2,12%, а тази по 2-годишните е 0,73% при 0,68 на сто преди публикуването на данните за заетостта.

На валутните пазари доларът компенсира загубите и поскъпва, докато курсът на еврото спрямо долара е близо до 1,11 долара.

На пазарите на суровини фючърсите върху лекия суров петрол с доставка през октомври поевтиняват с 0,6% до 46,48 долара за барел. Контрактите върху златото поевтиняват със 7,8 долара до 1 116,70 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:27 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още