IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на американските жилища паднаха за първи път от почти четири години

Пазарът се връща към нормалното, смятат експерти

13:14 | 04.09.15 г.
Цените на американските жилища паднаха за първи път от почти четири години

През юли цените на жилищата в САЩ са се понижили за първи път от почти четири години, сочат данните на консултантската компания Zillow, цитирани от онлайн изданието themovechannel.com.

Статистиката сочи, че пазарът се забавя от няколко месеца. През юли цените на жилищата намаляват с 0,1% спрямо юни, а на годишна база записват ръст от 3% спрямо 3,4% през юни.

От 517 градски района, наблюдавани от консултантската компания, при 2014 е регистрирано забавяне на ръста на жилищния пазар, включително в най-големите метрополиси.

Експертите подчертават обаче, че забавянето на ръста е знак, че пазарът се връща към нормалното, а икономисти очакват процесът да се задълбочи с напредъка на икономическото възстановяване.

Дори на най-горещите пазари на имоти в САЩ – като Денвър, Далас, Сан Хосе и Сан Франциско, които отбелязват двуцифрени ръстове в проценти, се наблюдава забавяне през последните месеци.

Забавянето на пазара в САЩ е извор на надежда за купувачите, които в момента се затрудняват с избора на жилище заради недостатъчното предлагане и затегнатото кредитиране.

В същото време обаче наемите продължават да растат с бързи темпове и в този сегмент от пазара няма признаци на забавяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още