IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street приключи търговията във вторник с леки спадове

Ръстът на технологичните акции обаче помогна да се ограничат загубите

23:17 | 30.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските борси приключиха с понижения, след като инвеститорите отчетоха в цените последните ключови данни, публикувани във вторник. Ръстът на технологичните акции обаче помогна да се ограничат загубите, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average спадна с около 50 пункта, като Goldman Sachs допринесе най-много за загубите.

Технологичният Nasdaq composite приключи с около 0,1% по-ниско, макар че Amazon прехвърли границата от 1000 долара за пръв път в историята.

Основният индекс S&P 500 също спадна с 0,1%, като енергийните компании поведоха губещите, но информационният сектор се повиши с 0,31%. Технологичните компании са се сред най-добре представящите се за тази година с ръст от около 20%. Въпреки това Nasdaq и S&P сложиха край на 7-дневната си победна серия.

„Страхотното технологично превъзходство е тенденция, с която не бих се борил в момента“, казва Марк Хепенстол, главен инвестиционен директор в Penn Mutual Asset Management. Той обаче отбеляза, че „има много добри новини, които са включени в оценката на тези акции“.

От представени данни за икономиката на САЩ във вторник стана ясно, че личните доходи са се повишили с 0,4% през април, което е в съответствие с очакванията, а потребителските разходи също са се увеличили с 0,4%. Индексът на личните потребителски разходи е нараснал с 0,2%.

„Инфлацията изобщо не се е ускорила, така че да доближи предпочитаното ниво от Федералната комисия по отворените пазари. Макар и да изглежда, че не успява да постигне половината от двойния си мандат, централната банка няма да има много проблеми с продължаването напред в посока към нормализиране“, заяви Джереми Клаин, главен пазарен стратег във FBN Securities.

На пазара на облигации доходността по 10-годишните държавни облигации започна 2017 г. на ниво от 2,5%, но във вторник достигна 2,22%. Доходността по двегодишните държавни ценни книжа се търгуваше за около 1,29%.

На валутните пазари еврото се възстанови, докато доларът продължава да изпитва трудности. Индексът на долара се понижава през последните две седмици заради опасенията около администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

В следобедната търговия индексът на долара спадна с 0,18% до 97,26 пункта, а еврото се повиши с 0,21% до 1,1187 долара. Спрямо йената доларът се понижи с 0,46% до 110,73 йени, а спрямо швейцарския франк – с 0,4% до 0,9743 франка.

На пазара на суровини петролът също поевтиня, като фючърсите върху петрола сорт Брент се понижиха с 58 цента, или 1,10%, до 52,06 долара за барел, а върху американския суров петрол – с 32 цента, или 0,64%, до 49,48 долара за барел.

Златото се стабилизира, след като достигна едномесечен връх в понеделник, след като инвеститорите се насочиха към актива заради нарастващата политическа несигурност в Европа. Фючърсите върху златото спаднаха с 5,70 долара до 1265,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още