IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски регулатор забрани на Facebook да ползва данни на германци от WhatsApp

Социалната мрежа среща все по-голяма съпротива към новата политика на чат приложението

14:39 | 27.09.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Facebook вече е разследвана в САЩ и Европейския съюз (ЕС) заради промените в политиката за поверителност на данните на своето чат приложение WhatsApp. Сега компанията получи заповед от регулатор в Хамбург да спре да предоставя данни за германските потребители, ползващи чат услугата, пише Bloomberg.

Освен това социалната мрежа трябва да изтрие всички данни, които вече има, обяви комисар Йоханес Каспар, отговарящ за защитата на данните и свободата на информацията. По думите му Facebook няма никакво правно основание да използва информация за потребителите на WhatsApp.

"Тази заповед защитава данните на около 35 млн. потребители на WhatsApp в Германия“, коментира Гаспар. „Това дали искат да свържат акаунта си с Facebook, трябва да бъде тяхно решение. Следователно Facebook трябва предварително да поиска съгласие. Това не се е случило“.

Екипът на Facebook за връзки с обществеността в Германия не е отговорил веднага на запитването по имейл за коментар по въпроса.

През август Facebook обяви, че ще започне да използва данни от мобилното приложение, за да позволи на рекламодателите да насочват по-добре рекламите си към потребителите на социалната мрежа и Instagram, както и да позволява на компаниите да изпращат директни съобщения до хората, които ползват WhatsApp.

Промяната в политиката може да помогне на WhatsApp да генерира приходи, но също така може да отблъсне потребителите, които одобряваха строгите ѝ правила за поверителност на данните.

Федералната търговска комисия на САЩ преглежда два групови иска на потребители, подадени през август, в които се настоява, че ходът на Facebook нарушава законодателството в страната, което забранява несправедливи и измамни практики.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
каквото си иска, щом става дума за немски потребители :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
lyusien
преди 7 години
WhatsApp e sobstvenost na Faceebook Kakvo tochno iska germanskia regulator
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още