IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter съди американското правителство

Компанията иска да получи позволение да публикува по-подробна информация за исканията на държавата относно личните данни

09:49 | 08.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Twitter:&nbsp;Опитахме се да увеличим степента на прозрачност, която нашите потребители заслужават, без да стигаме до съдебен спор, но без успех. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Twitter: Опитахме се да увеличим степента на прозрачност, която нашите потребители заслужават, без да стигаме до съдебен спор, но без успех. Снимка: Ройтерс

Американската онлайн услуга Twitter съди правителството на САЩ заради секретността на заявките за данни на разузнавателните агенции. Условията, наложени от правителството, биха нарушили правото на компанията на свободно слово, заяви Twitter в изявление, цитирано от AFP.

Организацията за граждански права American Civil Liberties Union (ACLU) поздрави от своя страна действията на Twitter. Компанията действа „правилно, като атакува тази заплетена паяжина от правила за секретност и различни ограничения", казва адвокатът на ACLU Джамил Джафер. „Ние се надяваме, че и други технологични компании ще последват примера на Twitter". 

В началото на август Twitter публикува традиционния си доклад за исканията на правителствата към нея за лични данни на потребителите. Според документа те са се увеличили с 46% спрямо втората половина на миналата година. Според компанията основна причина за увеличаването на исканията е нейното развитие в нови пазари, но не отрича, че има тенденция и за повишен интерес от страна на правителствата.

Заместник-изпълнителният директор на компанията Бенджамин Лий пише в постинг в корпоративния блог, че Twitter се е опитал безуспешно да постигне повече прозрачност при разкриването на данните от мониторинга. „Ние трябва да бъдем свободни да правим това в значителна степен, вместо в неточни затягащи се граници", призовава Лий. 

Американската Агенция за национална сигурност (NSA) получава потребителски данни в голям мащаб от интернет компании като Twitter. Този факт стигна до обществеността едва след разкритията на бившия служител на разузнаването Едуард Сноудън и причини възмущение по целия свят. Компаниите подчертават, че са били принудени да сътрудничат на властите по съдебен път. За да си възвърнат доверието на потребителите, те възнамеряват да направят възможно най-конкретни публикуваните досега доста общо заявки за данни. Към момента Министерството на правосъдието на САЩ позволява на интернет компаниите да публикуват единствено брой на заявките, но не и по-точни данни. 

„Опитахме се да увеличим степента на прозрачност, която нашите потребители заслужават, без да стигаме до съдебен спор, но без успех“, пише още Лий. Министерството на правосъдието блокира в продължение на месеци публикуването на доклад за прозрачността на Twitter със "специфична и конкретна" информация за заявките за данни. Затова и компанията е завела иск във федерален съд в Калифорния. 

Правосъдното министерство не коментира съдебния иск, но посочва сключен с големите американски онлайн компании компромис в началото на годината, който урежда публикуването на заявките за данни от страна на полицейските власти и тайните служби. Тогава правителството направи леки отстъпки на големите американски интернет компании и им позволи да публикуват малко по-подробна информация за това колко често органите изискват тайно предаване на потребителски данни или на какво правно основание се случва това. 

Въпреки това обаче продължават да съществуват някои граници - споразумението забранява на американските технологични гиганти да публикуват подробности за тайните исканията за предоставяне на потребителски данни. Все пак те вече могат да онагледяват малко по-добре обема,  в който това се случва. При това обаче те ще трябва да избират между един от двата варианта. От една страна – те ще могат да назовават общия брой на исканията от властите с връзка към националата сигурност, като ги маркират със стъпки от по 250 броя, като досега маркерът бе от 1000 искания. По този начин може да стане по-ясно до каква степен компаниите са принудени да предоставят данни на Вашингон. 

Като алтернатива на това интернет компаниите ще могат да поясняват на какво правно основание се базират исканията. Това може да е така нареченото тайно Писмо по сигурността на ФБР, решение на съд или таен указ на друг орган. В този вариант обаче компаниите трябва да продължат да работят по отношение на броя искания само с маркера 1000 броя и по този начин обхватът на исканията ще остане до голяма степен абстрактен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още