IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple и Visa се изправят пред дело заради Apple Pay

Mалка компания от Бостън твърди, че тяхното партньорство за мобилни плащания нарушава четири от патентите ѝ

10:28 | 23.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските концерни Apple Inc. и Visa Inc. се сблъскват със съдебни претенции от страна на Universal Secure Registry (USR) - малка компания от Бостън, която твърди, че тяхното партньорство за мобилни плащания нарушава четири от патентите ѝ, предава Bloomberg.

В рамките на федерален съдебен процес, стартиран в Уилмингтън, Делауеър, USR заявява, че през 2010 г. е изпратила на Apple серия от писма, в които описва патентованата си технология и търси партньорство дълго време преди дебюта на Apple Pay. Едно такова писмо детайлно изброява патентите на USR за използване на биометрични данни за удостоверяване на самоличността чрез смартфони, става ясно от подадения на 21 май иск. 

Кенет Вайс, главен изпълнителен директор на USR, също се е стремил към партньорство с Visa по същото време, като се е ангажирал „в поредица от поверителни дискусии със старши мениджъри". Както Apple, така и Visa не са избрали предложенията на USR в полза на партньорство помежду си, за да включат технологията си в услугата Apple Pay.

Според жалбата, когато Apple е обявила публично своята услуга Apple Pay през септември 2014 г., компанията е „изтъкнала същите предимства, които USR е представила пред Apple и Visa през 2010 г.".

„Както USR разкри пред Apple и Visa, патентованата ѝ технология елиминира необходимостта от съхраняване или пренос на номера на платежни карти, така и Apple се хвалеше пред своите потребители, че с Apple Pay кредитната карта не се съхранява на устройството ", поясняват в жалбата адвокатите на USR.

Говорителите на Apple Джош Розенсток и на Visa Аманда Пиреш отказват коментар пред Bloomberg. Базираната в Нютон, Масачузетс, USR, настоява за парично обезщетение и за заповед, която би блокирала неоторизираното ползване на услугата, пише и New York Times. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още