IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber може да представи наследника на Каланик през септември

В късия списък с кандидати за ръководители на стартъпа попада и Мег Уитман от Hewlett Packard Enterprise Co.

10:46 | 27.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Uber Technologies Inc. се надява да представи новия си лидер, който трябва да замести напускащия стартъпа главен изпълнителен директор и негов съосновател Травис Каланик и да изведе компанията от турболентните времена, в началото на септември, предава Bloomberg.

Базираната в Сан Франциско компания вече разполага с къс списък с по-малко от шестима кандидата за позицията, предава още агенцията, като се позовава на източници, присъствали на среща с висшестоящи служители, на която са били обсъждани плановете. Лаян Хорнси, ръководител на отдела по човешки ресурси, е заявила пред служителите, че се надява компанията да намери нов главен изпълнителен директор в рамките на шест седмици.

Сред оставащите кандидати е Мег Уитман, ръководител на Hewlett Packard Enterprise Co., казва друг човек, запознат с въпроса. Уитман, която се провали при изборите за губернатор на Калифорния като кандидат на републиканците през 2010 г., се е срещала с ръководството на Uber през последните седмици. Имената на другите кандидати в списъка не са известни.

„Както Мег каза няколко пъти досега, тя е изцяло ангажирана с HPE и планира да остане в компанията, докато не свърши работата си тук", каза в изявление Хауърд Клебо, говорител на HPE. Uber отказа да коментира темата.

Подкомитетът на управителния съвет на Uber помага на надзора в търсенето на нов директор, като помощ оказва и компанията за подбор на персонал Heidrick & Struggles, твърдят източници, запознати с процеса. Групата включва бившия главен изпълнителен директор Травис Каланик, партньорът в Benchmark Мат Колер, медийният магнат Ариана Хъфингтън, Дейвид Трухило от TPG и Уан Лин Мартело от Nestle. Хорнси също допринася за процеса като член на управителния комитет на Uber, в който влизат 14 лица.

Междувременно стана ясно, че Травис Каланик е наел бившия прокурор в Сан Франциско Мелинда Хаг и един от колегите ѝ в кантората Orrick, за да го представляват в бъдещия съдебен процес между стартъпа и Waymo за търговски тайни, свързани с автономната технология.

Хаг бе прокурор в Северна Калифорния между 2010 и 2015 г. под управлението на Барак Обама,  заемайки един от най-големите регионални постове в Министерството на правосъдието и бе една от най-активните в преследването на „белите якички“. Другият адвокат на Каланик е бил привлечен по-рано от адвокатската кантора Walt Brown в Сан Франциско, като също е специалист по защита в сферата на корпоративната престъпност. 

Каланик, който подаде оставка като шеф на Uber през юни под натиска на инвеститорите, е изправен пред разпит от адвокатите на Waymo днес, докато те събират доказателства в съдебния процес с високи залози, който е насрочен за октомври.

Waymo на Alphabet Inc. се оплаква, че през 2015 г. един от водещите ѝ инженери и Uber  са измислили план, за да откраднат повече от 14 000 патента, включително проектите за технологията lidar, която помага на автомобилите без шофьор да „виждат“ обкръжението си. Uber, която придоби компанията на инженера Антъни Левандовски през август 2015 г. в сделка с акции за 680 млн. долара, отхвърли обвиненията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още