IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бензинът в САЩ поскъпна до най-високото си ниво от средата на 2015 г.

Цените на основните глобални сортове суров петрол се понижават

10:10 | 30.08.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в сряда, но бензинът в САЩ поскъпна до най-високото си ниво от средата на 2015 г., след като ураганът „Харви“ блокира близо четвърт от рафинериите в страната и повиши опасенията от недостиг на гориво. „Харви“ беше понижен до степен тропическа буря, но причини огромни наводнения по крайбрежието на Тексас, включително Хюстън, припомня Ройтерс. Бурята се насочва към щата Луизиана, където се очакват още наводнения.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,11% до 46,39 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва спад в цената от 0,14% до 51,59 долара за барел към 9:45 часа българско време. 

На пазара на рафинирани продукти динамиката в цените е по-рязка. Бензинът поскъпва с над 3% до 1,8396 долара за галон (около 3,8 литра). Фючърсите върху дизела поскъпват с 1,2 на сто до 1,6854 долара за барел.

„Към 29 август изчисляваме, че капацитетът за рафиниране, който не може да се използва, възлиза на 4,1 млн. барела дневно. Това представлява 23% от рафинирането в САЩ“, пишат анализаторите от инвестиционната банка Goldman Sachs в бележка до клиентите си. Според тях около 1,4 млн. барела дневно продукция на суров петрол е блокирана, което е 15% от общия добив в САЩ.

Според американските власти следващите 24 часа остават опасни.

Извън последиците от бурята във вторник Американският петролен институт съобщи, че петролните резерви в САЩ са се понижили с 5,78 млн. барела миналата седмица. По-късно днес се очакват официалните данни на администрацията за енергийна информация. Ройтерс посочва обаче, че тези данни все още не отразяват последиците от урагана „Харви“. Ще отнеме седмици, докато щетите от наводненията бъдат отразени в данните.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
Ако мислиш, че без никакви данъци, пак ще ти продават по левче литъра... Когато цената на суровината пада, никой производител не намаля цените, за него това си е допълнителна печалба, цената само се увеличава, намалят само ако някой реши да прави номера на марешки и другите започнат да губят много клиенти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
bghighlander
преди 6 години
Слагайте ми минуси, но ДДС + данък е към 60%, "генийчета"! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
Няма драма, нормално е бензинджиите да се възползват от ситуацията, до две седмици цените пак ще паднат с 3% :)новина от рода на, "Слънцето изгря тази сутрин, очакваме привечер да залезе"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
bghighlander
преди 6 години
Ами ДДС-то и другите данъци върху горивата? Знаеш ли колко процента са, "умнико"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
mrynmryn
преди 6 години
Такива сравнения са ***, ние петрол нямаме, но въпреки това всеки има по 1-2 коли и от тях в големите градове е плачевно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Мъка, мъкааа бензинът за американците поскъпва с над 3% до 1,8396 долара за галон (около 3,8 литра). Ние тук като си го вземаме за 2 лв. литъра колко добре си живеем. Едно увеличение от 10 стотинки не бихме го усетили даже, ама не защото ни е скъп бензина, просто сме много богати :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още