IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола продължават да се понижават след срива си в четвъртък

След обявяването на сделката на ОПЕК петролът поевтиня с над 5%

10:13 | 26.05.17 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът продължава да поевтинява и в петък, след като се срина в предишната сесия заради новината, че ОПЕК и страни извън организацията са удължили сделката за намаляване на добива. Споразумението разочарова инвеститорите, които залагаха на по-дълги или по-дълбоки ограничения върху производството, коментира Ройтерс.

На срещата си във Виена в четвъртък Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и някои страни извън нея договориха удължаване на сделката за намаляване на добива с около 1,8 млн. барела на ден до края на първото тримесечие на 2018 г. Първоначалното споразумение трябваше да изтече през юни тази година.

Суровият петрол се срина с 5% след новината и продължава загубите си и в петък.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижават с 2 цента, или 0,04%, до 51,44 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI - с 9 цента, или 0,18%, до 48,81 долара за барел към 9:45 ч. българско време.

“При положение, че Русия и Саудитска Арабия обявиха девет месеца [удължаване на сделката] седмица по-рано, това вече бе отразено в цената, затова пазарът искаше нещо допълнително, което не се случи – оттам и разпродажбите“, казва Вирендра Чаухан, петролен анализатор в Energy Aspects в Сингапур.

Британската банка Barclays заяви, че продължаващото по-слабо производство ще доведе до намаляване на надутите запаси от суровината, но добави, че целта на ОПЕК да намали резервите до петгодишното им средно ниво няма да бъде постигнато във времевата рамка на сделката.

Други анализатори, включително от Goldman Sachs и Jefferies, заявиха, че нормализирането на резервите от петрол ще се случи в началото на 2018 г.

Според тях сделката на ОПЕК ще подкрепи и допълнителен ръст на производството в САЩ.

Ан-Луис Хитъл, вицепрезидент на енергийната компания Wood Mackenzie, каза, че „решението във Виена изпраща сигнал за продължаваща подкрепа на цените на петрола от ОПЕК, което помага на американските наземни производители да правят планове“ за допълнително увеличаване на добива.

Производството на петрол в САЩ вече е нараснало с 10% от средата на 2016 г. до над 9,3 млн. барела на ден, което е близо до добива на топ производителите Русия и Саудитска Арабия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 3 rate down comment 0
georgi_shum
преди 6 години
Отделно и ти и разни други кресльовци тук врещяха как още 2015 Wells Fargo и RBS щяха да фалират заради експозициите си към шистаци, как имало трилиони в " токсични облигации" дето щяха да сринат борсите по зле и от 2007ма. Как BH and Sclumberger също щяха да фалират. Нещо такова стана ли вече 3 г след срива на цените? Факт е че ниските цени удариха някои сектори лошо! Но също факт е че силните и стабилни компании в тези сектори се приспособиха и не само оцеляха но и дърпат нагоре. Факт е че от тези цени все още страдат само араби и за жалост руснаци. Факт е и че от моя гледна точка - за мен, моя бизнес спафналоте цени имат по скоро позитивен ефект. Същото важи и за България като цяло. Просто факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
georgi_shum
преди 6 години
За едно си прав - за колко си пълня резервоарите на 2 те коли е без значение. Но колко плащам за транспорт на суровини и готова продукция не е. И от къде видя че ниските цени на горивата удариха икономиката на ЕС и САЩ? 2015-2016 та ръста и на двете е доста по голям отколкото през 2011-2014 при пикови цени на петрола . Същото се отнася и до България. Много всезнайковци тук, включително и ти, предвиждате катастрофа, бюджетна. А реалността е точно обратната. Приходите в бюджета са на рекордни нива. Лично за мен - ниските цени за две години ми свалиха транспортните разходи с около 20%. Което няма как да не ми се отрази положително. Като имаш в предвид, че 80% от суровините, които ползвам са вносни и около 70 % от продукцията си изнасям...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 6 години
Не се подигравай с човечеца! В медицинските книги пише, че е изключително неприятно и деструктивно лявото ти полукълбо да не комуникира с дясното. За нас може да е обикновен лууд, но момчето има сериозен здравословен проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 6 години
А по-лошото е, че се изпадна в порочен кръг - ниските цени на петрола удариха световната икономика, която сега не може да се възстанови и подтиска растежа на цените. Тая дефлация, дето уж ни отмина, ама май не съвсем, щото в ЕС печатницата на Драги блъска на 3 смени... Отделно, че разни ***, които забъркаха тая каша, та да пр^ъднат на ура на Путин, сега седят у собствените си го^вна и се чудят накъде... Ако пуснат пак цените нагоре - ужас, Путин ше забогатее, а и оти ручахме жабетата и си гръмнахме у топките, ако ги държат ниски, сички потънаха... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Дали? Я пак си помисли... В икономика, подчинена на догмата за постоянен растеж, където играта на лихви и инфлация е основен инструмент, какво се случва с падането за месец - два на цената на основния енергоносител за системата до какво води? Щото цената не я свали икономиката, а политиката - това и съседчето с аутизъм го знае... Щото за едни мишкуняци цената на петрола е колко от мърлявата си заплата оставят на бензиностанцията, ама за банки, дето печелят и плащат данъци върху обемите от транзакциите на пазара на горива, на огромната нефтодобивна, нефтопреработвателна индустрия и инфраструктура, на правителствата, дето пълнят бюджети от данъци върху целия този огромен оборот на нефт, газ и техните производни по веригата... за тех тези цени са смърт, или поне тежко заболяване! Нефтът и газът от една страна са суровина и енергоносители в икономиката, но от друга - огромно перо в нея! И се оказа, че общо световната икономика е била много по-стабилна с високите цени на нефт и газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 4
kubrat
преди 6 години
Връзката е обратна- цената на петрола зависи до голяма степен от ръста на икономиката, за ръста на икономиката цената на петрола почти няма значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 3
roli5
преди 6 години
Съвсем правилно.........На Мави Г.ъз и останалата проруска *** не трябва да се обръща голямо внимание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 6 години
По-интересно за такива като мен е, как се отрази този траен спад на цените на нефта и газа на растежа на световтата икономика и на отделните водещи такива. Щото тука разни емзетки, жулиенчета и ходобни лемури смело пишеха за смазващ растеж, който предстои... Дали некой ше направи едно сравнение как се движеше световната икономика с цени на нефта от $100 и как е сега... Щото от как се срутиха цените на нефта, коментарите около икономиките на САЩ и ЕС са предимно в зоната на здрача, а понеже и ти, и аз не чакаме от държавата и зависим от здравето на реалната икономика, по-интересен за нас е този аспект, а не срещу колко пълня резервоара - това са семки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
Вероятно имаш в предвид платения червен бабишкер, който драска по сайтовете и е налазил дори Инвесторския. Не трябва да му се предава излишна тежест. Борбата с него е загуба на време и ресурс. Аз поне съм го неглижирал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
Когато петрола беше с цена над 100$ за барел, Путин се изцепи че в стойността му има политическа компонента. Смело може да заявим, че шистаците унищожиха тази свръхпечалба. Поне аз съм доволен, от икономиите които спомогнаха да направим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още