IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната ефективност в света расте въпреки пресищането с евтин петрол

Енергийната интензивност в глобален мащаб се е понижила с 1,8% през миналата година

16:09 | 11.10.16 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Светът успява да извлече повече ползи от енергията, която използва, въпреки че пазарът е залят от евтин петрол и природен газ, сочи нов доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Енергийната интензивност, която измерва количеството гориво, употребено на единица брутен вътрешен продукт, се е понижила с 1,8% през миналата година. Този спад е три пъти по-голям от средното ниво за последното десетилетие и е по-висок от намалението от 1,5% през предходната 2014 г., отчита базираната в Париж агенция, цитирана от Bloomberg.

Инвестициите в мерки за енергийна ефективност възлизат на общо 221 млрд. долара през миналата година, което е с около 66% повече от вложените средства в изграждането на конвенционални електроцентрали.

Изводите от доклада ще помогнат на държавите да постигнат целите за намаляване на емисиите парникови газове, като същевременно ограничат енергийните си разходи и осигурят електроснабдяване и за най-бедните общности. От години МАЕ призовава държавите да поставят ефективността в основата на енергийните си политики, като настоява, че често това е най-евтиният начин те да се реализират.

„Става все по-ясно, че енергийната ефективност трябва да бъде в центъра на енергийните политики“, коментира Фатих Бирол, изпълнителен директор на агенцията. „Всички ключови императиви на енергийната политика – намаляване на разходите за енергия, декарбонизация, намаляване на замърсяването на въздуха, енергийна сигурност и достъп до енергия – стават по-постижими, ако се водят от силна политика за енергийна ефективност.”

Усъвършенстването на електроцентралите и превозните средства, така че те да използват по-малко горива, и подобряването на енергийните мрежи може да бъде по-евтино от увеличаването на предлагането. Преди две десетилетия рязкото нарастване на търсенето доведе до рязко нарастване на замърсяването, което днес се сочи за виновник за глобалното затопляне.

 

Китай е начело сред държавите, включени в проучване на агенцията, по отношение на напредъка в енергийната ефективност, като страната е намалила енергийната си интензивност с 5,6 на сто миналата година. Това е повече от понижението с 3,1% през цялото предходно десетилетие. Китай е инвестирал 370 млрд. долара в мерки за енергийна ефективност от 2006 до 2014 г., като по този начин е спестил 497 гигавата.

Подобряването на енергийната ефективност в глобален план се случва въпреки по-ниските цени на изкопаемите горива. Суровият петрол поевтиня с около 55% спрямо пика на цената си от 2014 г. Пренасищането на пазара на природен газ води до значителен спад на цените.

Основният двигател зад подобряването на енергийната ефективност са мерките на правителствата, които определят различни стандарти – за автомобили, сгради, електроуреди, посочват от МАЕ. По-голямата част от инициативите се финансират от частни компании.

Агенцията изчислява, че нейните 29 страни членки са спестили достатъчно енергия в периода между 2000 и 2015 г., за да осигурят енергийно Япония за цяла година, или 450 млн. тона нефтен еквивалент.

Дори и този напредък обаче не е достатъчен, за да се ограничи глобалното затопляне, предупреждават от МАЕ. Необходимо е общо намаление от поне 2,6%, за да се постигнат целите за климата от Парижкото споразумение, подписано през декември, пише в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 7 години
Поставят ти минуси, защото българин назад не се връща. Възможно е кръгом и отново напред, но назад никога!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 8
panther
преди 7 години
Момчета, като слагате минуси мислите че саждите ще изчезнат ли? Вие деца имате ли и правите ли си сметка, че и те ги дишат тея ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 13
panther
преди 7 години
В България много от хората са върнати 100 години назад и принудени да се отопляват на дърва и въглища, въздуха в сфия вече започна да смърди на сажди, тука някакви се радват че на катар, венецуела и русия щяло да им бъде зле...Енергийната ефективност расте, но консумацията на енергия в света също расте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
copper
преди 7 години
По пазарна капитализация Дюрекс изпреварили газпром. Мурзилажа да каже кои сега са капутите, хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 4
4ervenasgan
преди 7 години
Лошо им се пише на страните-бензиностанции, като са, катар, венецуела и...... :) правилно - руслямистан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още