IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman: Решението на ОПЕК може да повиши цените на петрола с до 10 долара

Заедно с други банки и Goldman обаче остава скептично настроена за това как ще бъде приложено споразумението

10:42 | 29.09.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Goldman Sachs Group обяви, че сделката на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) за намаляване на добива на петрол може да увеличи цената му с до 10 долара, макар че заедно с други банки остава скептично настроена за това как ще бъде приложено споразумението, съобщава Bloomberg.

Планът за намаляване на производството до между 32,5 и 33 млн. барела на ден „вероятно ще предостави подкрепа на цените, поне в краткосрочен план“, каза Goldman в свой доклад от 28 септември, запазвайки прогнозите си за суровия петрол за 2016 и 2017 г. Несигурността на пазара ще продължи и през следващите месеци, а производствените квоти може все пак да бъдат надвишавани, дори ако предложението се ратифицира на официалната среща на организацията през ноември, заявиха от Goldman.

„Ако [споразумението] се приложи стриктно през първата половина на 2017 г. и при всички други константни условия, производствените квоти, обявени днес, би трябвало да увеличат цените на петрола с между 7 и 10 долара за барел“, казват анализаторите на Goldman. “В исторически план спадът в търсенето на петрол се ползва за гарантиране на спазването на квотата, като в този случай производството се намалява чрез по-ниско търсене от рафинериите по света. Днешният случай не е такъв предвид устойчивия ръст на търсенето“.

ОПЕК произвежда над 40% от световния петрол, така че координирано намаляване на добива може да има незабавен ефект върху баланса на световното търсене и предлагане. Историята на групата показва, че действията няма да преминат толкова гладко, колкото се твърди. Страните членки все още трябва да определят коя с колко ще намали добива си, а групата обикновено надхвърля целите си с почти 5%, твърди Goldman, което може да премахне всякакъв ефект от понижаването на целите.

Засега няма детайли какви ще бъдат производствени квоти за всяка страна, което ще доведе до „сериозен спор“, казват анализатори на Citigroup в коментар по имейл от 28 септември. Макар че квотите на отделните страни може да бъдат решени на срещата на ОПЕК на 30 ноември, „това все пак е просто отлагане на решението“, пише банката в доклада си.

И Citibank, и Goldman запазват ценовите си прогнози. Според Citigroup петролът ще се търгува между 40 и 50 долара за барел до края на годината, като Брентът ще се повиши средно до 60 долара през 2017 г. Според Goldman петролът ще приключи годината на ниво от 43 долара за барел и ще се повиши до 53 долара през следващата година.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижават с 0,75% до 48,87 долара за барел, а върху американския суров петрол - с 0,43% до 46,85 долара за барел към 10:18 ч. българско време.

Ако цените се повишат, това може да накара американското шистово производство също да се възстанови и да спечели пазарен дял за сметка на ОПЕК, казват от Citigroup. Американската шистова индустрия е „очевидният победител“ от решението, пишат и анализаторите от Morgan Stanley.

Шистовите производители в САЩ ще бъдат стимулирани от цени на петрола в диапазона от поне 50-60 долара, отчитайки устойчив растеж за няколко години, пише още в доклада на Citigroup. “Това е дилемата, пред която се изправя ОПЕК в ерата на шистовия петрол“.

Макар че понижаване на добива до 32,5 млн. барела на ден не решава веднага проблема със свръхпредлагането, то може потенциално да поведе глобалния пазар на петрол към ребалансиране още в началото на 2017 г., посочва Morgan Stanley. При 33 млн. барела на ден ребалансирането е по-вероятно през втората половина на 2017 г., макар че „предлагането извън ОПЕК може да постави този момент в риск“, казва банката в доклада си.

„Истината е, че когато производството извън ОПЕК расте, ОПЕК не може да управлява цените в средносрочен план“, се казва още в доклада.

Още по темата вижте тук: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 3
Lucifer
преди 7 години
Мдааа...петрола слача над 50 рубли...мокрите сънища на ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Ооо, за шистаците ти вярвам напълно. Ще се включат моментално още на 50. И хич няма да се интересуват от някакви си там споразумения, които били сключили останалите производители. Не са такива хора те. Имам им пълно доверие, даже повече, отколкото на арабите. Ще използват всяка възможност да се включат обратно в играта, каквото и да правят или си мислят останалите. Та за това си мисля, че скоро вдигане на цените едва ли ще има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 7 години
Тези 10 долара(ако ги има) на барел няма да им стигнат да оправят Топол-ите. Онзи ден изстреляха два, единия падна. От 21 опита с тях до сега, 8 са неуспешни. Толкоз за Русия. На останалите също няма да помогнат много. Ръст на потреблението има в Китай, Индия и развиващите се страни. А те не са добри платци. И най-важното, примерно над 55$ за барел щафетата поемат нашите хора-шистаците. А те са сериозни момчета, поверваите ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
FINTA
преди 7 години
Ша сезирам КЗК и КЗП да ги глобят. Как така ша се наговарят! Картел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
FINTA
преди 7 години
Ша сезирам КЗК и КЗП да ги глобят. Как така ша се наговарят! Картел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 3
Императорът
преди 7 години
Прав си, нобелов - не виждам ръст до над 52, аре: 53 кинта. Де факто намаляването на добивът - ако стане факт - ще е незначително - казвам: "ако стане" - защото на чаршафосаната паcмина не може да се вярва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 6
nobel
преди 7 години
Цели 10 долара?! Повече от 20 %? С толкова не се е повишило дори златото от началото на годината. Ама гладна кокошка просо сънува. Че то това ако се случи къде ли ще се изстреля икономиката на Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още