IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирак е понижил добива на петрол със 160 хил. барела дневно

Вторият по големина производител в ОПЕК се надява да постигне своята квота от съкращенията в размер на 210 хил. до края на януари

12:52 | 10.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ирак е понижил добива си на петрол със 160 хил. барела дневно и започва да прилага съкращенията в добива, договорени миналата година в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), съобщава Bloomberg.

Ирак, който е вторият по големина производител в картела, се надява да постигне своята квота от съкращенията в размер на 210 хил. до края на месеца. Това заяви министърът на петрола Джабар Ал-Луейби.

По думите му пониженията се правят от находища, управлявани от федералното правителство в Багдад, а не от полета, които се експлоатират от международни енергийни компании или от кюрдските автономни власти в Северен Ирак.

В понеделник цените на петрола се понижиха с около 4% заради съмнения, че договорката в ОПЕК и извън картела ще се спазва, но във вторник суровината прави опит да се възстанови.

Към 12:20 часа българско време американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,60% до 52,27 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент добавя 0,53% към стойността си до 55,23 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още