IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кувейт иска ОПЕК да удължи сделката за добивите на петрол и след края на юни

Близкоизточната страна стана първата членка на картела, която призова за още време за балансиране на пазара

20:15 | 13.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кувейт иска ОПЕК да удължи сделката за понижение на добивите на петрол и след края на юни, когато по план спира действието на споразумението на картела, съобщава Bloomberg. Така близкоизточната страна стана първата членка на организацията, която призовава за още време за балансиране на петролния пазар.

Първоначалният стимул, който договорката даде на цените на петрола, отслабва и американският лек суров петрол WTI поевтиня миналата седмица под психологическата граница от 50 долара за барел.

Според кувейтския министър на петрола Исам ал-Марзук е прекалено рано ОПЕК да договори удължаване на срока на споразумението. Ирак и Ангола, които също са членки на картела, сигнализираха, че също биха подкрепили вариант, при който координираните понижения в добивите да продължат и след края на юни. 

„Кувейт подкрепя удължаването на споразумението и след юни“, каза ал-Марзук. Според него то ще ускори ребалансирането на глобалния петролен пазар и ще допринесе за връщането на цените към нива, които са приемливи и за страните производителки, и за петролната индустрия като цяло.

Bloomberg припомня, че в края на миналата година ОПЕК и още 11 производителки извън картела се договориха да свият добивите на петрол, което доведе до 20% поскъпване на европейския бенчмарков сорт петрол Брент през последните 5 седмици от 2016 г. През 2017 г. обаче този подем отслабна на фона на растящия добив и увеличаващите се резерви в САЩ. От началото на тази година Брентът поевтиня с 9,4%.

Междувременно позицията на министъра на петрола на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих се промени. Преди около месец и половина той заяви, че не е нужно да се удължава действието на сделката. Миналата седмица обаче, по време на конференция в Хюстън, щата Тексас, той отправи друго послание, като призна, че глобалните петролни резерви не се понижават толкова бързо, колкото се очакваше.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още