IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: И през 2018 г. ще има излишни резерви от петрол

Според организацията търсенето на "черно злато" ще задмине предлагането през втората половина на тази година

15:29 | 14.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търсенето на петрол ще задмине предлагането през втората половина на тази година, но излишните резерви ще продължат да съществуват и през 2018 г., засягайки глобалните производители на петрол, които намаляват добива си, за да се справят с прекомерните запаси, пише Financial Times.

Според прогнозата на Международна агенция по енергетика (МАЕ) на по-високия от очакванията ръст на търсенето следващата година ще отговори дори по-силното производство от САЩ и други страни извън Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

В месечния си доклад за пазара, който включва прогнози за следващата година, базираната в Париж агенция казва: „Перспективите за 2018 г. трябва да подействат отрезвяващо на онези производители, които искат да ограничат доставките“.

ОПЕК и Русия тази година обединиха усилия, за да намалят добива, а оттам и излишъка на пазара, който оказва натиск върху цените. Производителите договориха през май удължаване на сделката за ограничаване на добива за още 9 месеца, докато в същото време шистовото производство в САЩ се ускорява, а страните, изключени от споразумението, добиват повече.

МАЕ очаква глобалното търсене да се увеличи с 1,4 млн. барела на ден през следващата година спрямо увеличение от 1,3 млн. барела на ден през 2017 г., тъй като Китай и Индия ще увеличат потреблението си до рекордните 99,3 млн. барела на ден.

Ръстът на добива в страните извън ОПЕК през 2018 г. обаче, воден от САЩ, ще задмине ръста на търсенето. Прогнозата сочи, че то ще се увеличи с 1,5 млн. барела на ден, а това е над два пъти по-бърз растеж от тазгодишния.

Шистовото производство в САЩ е най-сериозната причина за това. Прогнозата сочи, че то ще се разшири със 780 хил. барела следващата година след ръст от 430 хил. барела през 2017 г. „Динамиката на тази изключителна, много разнообразна индустрия е такава, че е възможно растежът да е дори по-бърз“, казва МАЕ.

ОПЕК и Русия заявиха, че ще се опитат да намалят световните петролни резерви до петгодишно средно ниво. В момента те са с 292 млн. барела над тази цел.

„Включвайки сценария, при който страните от ОПЕК продължат да изпълняват споразумението си за добива, резервите може да не спаднат до желаното ниво до изтичането на крайния срок на сделката през март 2018 г.“, казва МАЕ.

Прогнозата противоречи на очакванията за дефицит на пазара на петрол през втората половина на тази година, когато търсенето по принцип е по-силно.

Производството на суров петрол от ОПЕК е нараснало с почти 300 хил. барела на ден през май до около 32 млн. барела на ден – най-високото ниво тази година, след като разядените от конфликти Либия и Нигерия, които са изключени от сделката на картела, са произвели повече. Общият добив на ОПЕК все пак е по-нисък от 33-те млн. барела на ден, добити през последните три месеца на миналата година.

„Може и мантрата да гласи „всичко, което е нужно“, но сегашната форма на „всичко“ няма очакваното бързо влияние“, казва МАЕ по отношение на изявлението на саудитския енергиен министър по коригирането на пазарния дисбаланс.

„Обикновено съветът ни е, че е нужно търпение по отношение на исканото ребалансиране на пазара на петрола, а новите данни ни карат да повторим това послание“, допълва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Ironhorse
преди 6 години
Прогнозите на МАЕ, са толкова верни, колкото на Голдман сакс (златна ***), че петрола ще удари 250-300 долара за барел през 2013-2014.Знам само със сигурност, че някой е налапал свирката, но не е златна, а кожена.Вече е повече от ясно какво ще се случи с два енергоизточника:1. Петролът ще върви надолу и никога няма да види повече 60-70 долара за барел.2. Ядрената енергия добивана чрез технологията на разпад си отива толкова бързо, колкото отлетяха CD-тата.Бъдещето е на възобновяемата енергия и на ядреният синтез.Вече има експериментални реактори (за синтез), въпросът е в изграждането на промишлен вариант и понижаване на цените, за да се купува все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още