IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Петролният пазар е по-близо до връщането към баланс

Все още обаче не може да се направят конкретни изчисления, преди да се постигне сделка за намаляване на добива

12:24 | 11.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Глобалните доставки на петрол може да се напаснат по-бързо към търсенето, ако ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) и Русия се съгласят на достатъчно сериозно намаляване на производството си. Въпреки това обаче не е ясно колко бързо може да се постигне споразумение, преди да се появят повече подробности, заяви във вторник в свой доклад Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от Ройтерс.

ОПЕК, водена от Саудитска Арабия, се съгласи през миналия месец да намали производството си до около 32,5-33 млн. барела на ден (BPD), а Русия сигнализира, че е готова да се присъедини към опита да се намалят доставките и да се свие продължителния глобален излишък на суров петрол. 

МАЕ подчерта в доклада си, че очаква световното търсене на петрол да нарасне с 1,2 милиона барела дневно през следващата година, запазвайки своята прогноза непроменена спрямо предходния месец. Тя обаче намали оценките си за растеж за тази година с 40 хил. барела на ден до около 1,2 милиона барела на ден от около 1,3 милиона барела на ден през предходния месец, позовавайки се на „драматичното забавяне в Китай и Индия“ през това тримесечие в комбинация с „изчезващ растеж“ в развитите страни.

„Дори и при наличието на начални признаци, че големите запаси започват да намаляват, нашата прогноза за търсенето и предлагането показва, че на пазара - ако бъде оставен на собствените си механизми, ще има излишък и през първата половина на следващата година", се казва в доклада на МАЕ. "Ако ОПЕК се придържа към своята нова цел, ребалансирането на пазара може да дойде по-бързо".

„На този етап е трудно да се прецени как свиването на предлагането от ОПЕК ще се отрази на баланса на пазара, ако бъде реализирано", признава агенцията.

Членовете на ОПЕК ще се срещнат през следващия месец във Виена. 

МАЕ прогнозира спад на доставките извън ОПЕК с 900 хил. барела на ден през 2016 г. до 56,6 млн. барела на ден и очаква ръст от 400 000 барела на ден през 2017 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още