IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК намали прогнозата си за търсенето на неин петрол през 2016 г.

Оценката бе намалена със 100 хил. барела на ден за годината

18:08 | 14.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) очаква по-слабо търсене на петрол през 2016 г. в сравнение с предишните си прогнози, съобщава CNBC.

Прогнозата на ОПЕК за търсенето на суров петрол, произведен от картела, бе намалена със 100 хил. барела на ден за годината, което е малко под предишната оценка от миналия месец, сочи доклад, представен в понеделник.

„През 2016 г. се очаква търсенето на суров петрол от ОПЕК да бъде 31,5 млн. барела на ден, или с 0,1 млн. барела на ден по-ниско от миналия месец, което представлява ръст от 1,8 млн. барела на ден спрямо предишната година“, се казва в доклада.

В него се посочва, че търсенето на петрол като цяло, включително от източници извън ОПЕК, ще се увеличи с 1,25 млн. барела на ден, което остава без промяна спрямо прогнозите от февруари. В доклада обаче се споменава, че се очакват възходящи корекции на търсенето в „Азия, Азиатско-тихоокеанския регион и Европа благодарение на по-добрите от очакванията данни“.

ОПЕК обаче вижда „значителна несигурност през 2016 г.“ в Европа. Възможните икономически подобрения в комбинация с ниските цени на петрола в Европа може да продължат да подкрепят търсенето в региона. ОПЕК пояснява обаче, че „неразрешените бюджетни дефицити в някои страни – и политики, целящи по-високи данъци върху горивата, налагат значителни низходящи рискове“.

Картелът добавя, че намалява прогнозата си за търсенето за Латинска Америка и страните от бившия Съветски съюз заради „по-слабите от очакваното данни за търсенето и по-бавните икономически перспективи“. ОПЕК казва, че сега очаква „по-голямо от прогнозираното свиване през 2016 г.“ за икономиките на Бразилия и Русия.

Петролният картел продължава да вижда силно търсене в САЩ по предварителни данни за първите няколко месеца на 2016 г. ОПЕК очаква „силен ръст на търсенето на бензин и самолетно гориво, което ще бъде компенсирано от мудното търсене на дестилати (основно в резултат на мекото време като цяло)“.

Според последния си месечен доклад петролният картел все още очаква предлагането на петрол от страните извън ОПЕК да се понижи със 700 хил. барела на ден през 2016 г.

Още за цената на петрола можете да научите от видеото на Bloomberg

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още