IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след спад на дестилираните нефтени продукти в САЩ

Цената расте въпреки нарастващите резерви, защото запасите от горива се понижиха до най-ниското си ниво тази година, коментира анализатор

10:54 | 14.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в петък, след като в четвъртък Администрацията за енергийна информация в САЩ съобщи за понижения в резервите от дестилирани продукти, включително дизел и гориво за отопление. Все пак като цяло петролните запаси са се повишили с 4,9 млн. барела до 474 млн. барела през седмицата, приключила на 7 октомври, посочва Ройтерс. Това е първото повишение от от шест седмици насам.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 1,17% до 51,03 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – с 0,75% до 52,42 долара за барел към 10:40 часа българско време.

„Петролът поскъпна въпреки нарастващите резерви в САЩ, защото запасите от горива се понижиха до най-ниското си ниво тази година“, посочват анализаторите от австралийската банка ANZ. Спадът при дестилираните продукти (дизел и гориво за отопление) възлиза на 3,7 млн. барела, а при бензина понижението е 1,9 млн. барела.

Извън САЩ трейдърите казват, че цените на Брента са били подкрепени от технически фактори, които са привлекли инвестиции от участниците на финансовите пазари. 

„Скорошният пробив над определени краткосрочни нива на съпротива означава, че пътят на най-малкото съпротивление все още е нагоре“, казва Фауад Разакзада, технически анализатор в инвестиционния посредник Forex.com.

Техническият анализатор от Ройтерс Уан Тао казва, че Брентът може да тества съпротива при 52,49 долара за барел и ако надвиши това ниво, вече може да поскъпне до 53,45 долара за барел.

Въпреки сравнително по-високите цени в петък все още има фактори, които натежават на петролните пазари, най-вече съмненията за това, дали споразумението в ОПЕК за понижение на добива ще бъде достатъчно, за да овладее глобалното свръхпредлагане.

„Говоренето за понижаване на добив през някои тримесечия изглежда се превръща в говорене за замразяване на предлагането. Имаме съмнения дали усилията на ОПЕК, дори и да са успешни, ще се окажат достатъчни за съществена промяна в баланса на петролния пазар и за значително понижение на резервите“, коментират от френската банка BNP Paribas.

Въпреки договорката на ОПЕК от края на септември картелът отчете рекорден добив през същия месец в размер на 33,6 млн. барела дневно.

По-късно в петък компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes ще обяви изменението в броя на нефтените платформи в САЩ - данни, които също могат да окажат влияние над цената. 

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още