IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да поскъпва, след като изпрати седмицата с ръст

В петък компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes обяви, че броят нефтени платформи в САЩ е нараснал с 12 до 510 - ниво, невиждано от близо година

10:48 | 19.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През последния ден от миналата седмица петролът поскъпна, успявайки да запише и седмично повишение, съобщи Investing.com.

На лондонската борса ICE европейският бенчмарк Брент с доставка февруари поскъпна с 1,19 долара (2,2%) до 55,21 долара за барел, което не беше много далеч от 17-месечния връх от 57,89 долара, достигнат по-рано миналата седмица.

За седмицата Брентът поскъпна с 88 цента (1,6%).

На борсата в Ню Йорк американският лек суров петрол WTI с доставка през февруари поскъпна с 98 цента (1,9%) в петък и затвори сесията на ниво 52,95 долара за барел. На 12 декември този сорт достигна 54,51 долара за барел, което беше 18-месечен връх.

За седмицата цената на WTI се повиши с 40 цента (0,8%). 

В понеделник към 10:15 часа българско време Брентът се търгува с ръст от 0,43% до 53,24 долара за барел, а WTI добавя 0,55% към цената си до 55,45 долара за барел.

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви в петък, че руските енергийни компании са се съгласили да понижат добива в рамките на споразумението на Москва със страните от ОПЕК. Освен това властите в Кувейт съобщиха, че се уведомили клиентите за понижение на добива от януари.

Investing.com припомня, че ОПЕК постигна споразумение за понижение на добива в рамките на 1,2 млн. барела дневно от 1 януари. Това беше първата подобна сделка от 2008 г. Все пак все още има известни опасения за ръст в продукцията в САЩ и Либия. Северноафриканската страна може да повишава добива в рамките на договорката в ОПЕК и възобнови дейността в две ключови петролни полета.

В петък компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes обяви, че броят нефтени платформи в САЩ е нараснал с 12 до 510 – ниво, невиждано от близо година.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още