IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да търси дъното

Фючърсите върху Брента поевтиняха с 2,96% за седмицата, тези върху американския лек суров петрол WTI - с 3,08%

08:16 | 14.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Фючърсите върху суровия петрол паднаха значително в петък, след като инвестиционната банка Goldman Sachs понижи своята прогноза за цените на суровината предвид опасенията за наводняване на световния пазар с петрол.

Оценката на влиятелната банка за цената на американския суров петрол WTI през 2016 г. е за 45 долара за барел, докато през май очакванията бяха за цени от 57 долара за барел. Банката понижи и оценките си за цената на петрола сорт брент – от 62 долара за барел през май до 49,50 долара за барел в последния си доклад.

Излишъкът на пазара на петрол е толкова голям, че цените могат да потънат до 20 долара за барел, смята Goldman Sachs Group. Макар че това не е основният сценарий, невъзможността производството да се свие достатъчно бързо може да доведе цените на „черно злато“ до това равнище, се посочва в доклад на групата.

На електронната борса ICE в Лондон цената на фючърсите върху петрола сорт Брент с доставка през октомври се понижи със 75 цента, или 1,53%, до 48,14 долара за барел. За седмицата търгуваните в Лондон фючърси върху Брента загубиха 1,13 долара от цената си, или 2,96%, на фона на опасенията от глобално икономическо забавяне, породено от Китай, обобщава Investing.com.

На борсата в Ню Йорк New York Mercantile Exchange цената на суровия петрол с доставка през октомври падна в петък с 1,29 долара, или 2,81%, до 44,63 долара за барел.

Търгуваните в Ню Йорк фючърси поевтиняха с 1,19 долара, или 3,08% за седмицата, след като се появиха нови притеснения за здравето на световната икономика, добавени към опасенията, че глобалното пренасищане с доставки може да продължи по-дълго от очакваното.

Данни на анализаторската група Baker Hughes, оповестени в петък, разкриха, че броят на платформите за добив на петрол в САЩ е намалял с 10 през миналата седмица до 652, което е вторият пореден седмичен спад.

Спредът между цената на фючърсите върху Брента и върху американския лек суров петрол WTI при затварянето на търговията в петък беше 3,51 долара за барел, повече от нивото от четвъртък от 2,97 долара.

В същото време Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че добивите на страните извън ОПЕК ще се свият до най-ниското си ниво от две десетилетия насам, след като ниските цени се отразиха негативно върху американския шистов добив.

Добивът на петрол от страните извън Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще спадне с 500 хил. барела на ден до 57,7 млн. барела през 2016 г., се посочва в месечния доклад на МАЕ.

Според Агенцията се очаква търсенето на петрол да бъде най-голямо от 2010 г. насам, рекордно високите петролни запаси от развитите държави няма да започнат да се свиват преди втората половина на годината, а възраждането на иранския износ може допълнително да засили предлагането.

Свиващите се добиви на държавите извън ОПЕК показват, че стратегията на Саудитска Арабия да защити пазарния дял на групата от конкурентите чрез по-ниски цени "изглежда има очаквания ефект", смята МАЕ. Фючърсите върху петрола сорт брент, които се използват за еталон в целия свят, потънаха до шестгодишно дъно близо до 42 долара за барел на 24 август на фона на продължаващото глобално пренасищане.

Шистовият добив на САЩ се очаква да се срине с близо 400 хил. барела на ден през следващата година, след като цените на фючърсите с доставка през 2016 г. спаднаха под цената, покриваща разходите по повечето проекти, се посочва още в доклада на агенцията. През юли МАЕ прогнозира, че САЩ ще увеличи добива си с 60 хил. барела на ден през 2016 г.

Глобалното производство на петрол изпреварва търсенето след бума на производството на шистов петрол в САЩ и след решение на Организацията на страните износителки на петрол през миналата година да не се намали производството.

Последните трусове на пазара започнаха след неочакваното решение на Китай да девалвира юана на 11 август, което породи опасения, че икономиката може би се забавя с по-бързи темпове от очакванията.

Китай е вторият по големина потребител на петрол в света след САЩ и е двигател на укрепващото търсене на петрол.

Изнесени в неделя данни показаха, че индустриалното производство на народната република се е увеличило с годишен темп от 6,1% през август, което е под очакванията за ръст от 6,4%.

Отделен доклад показа, че инвестициите в дълготрайни активи също не успяха да достигнат прогнозите, което показва, че китайските власти трябва да действат, за да се предотврати по-нататъшно забавяне на икономиката.

Забавящата се икономика на Китай и глобалната нестабилност на пазарите създават нова несигурност за това дали Федералният резерв ще повиши лихвените проценти по време на заседанието си през тази седмица.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още