IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се възстановява леко от загубите си благодарение на по-слабия долар

Силното производство в САЩ обаче предизвиква съмнения за усилията за ребалансиране на пазара на петрол

10:09 | 28.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фючърсите върху суровия петрол във вторник успяват да се възстановят от част от загубите си от предния ден благодарение на по-слабия долар. Силното производство в САЩ и несигурността около ефективността на сделката за намаляване на добива от ОПЕК обаче вероятно ще ограничи ръста, коментира MarketWatch.

Фючърсите върху американския суров петрол се търгуват с повишение на цената от 24 цента, или 0,5%, до 47,97 долара за барел, а върху петрола сорт Брент - от 21 цента, или 0,41%, до 51,11 долара за барел към 9:50 ч. българско време.

Спадът на долара отразява съмненията на инвеститорите около способността на американския президент Доналд Тръмп да постигне предизборните си обещания в подкрепа на растежа, казва Барнабас Ган, икономист в сингапурската банка OCBC.

Цените на петрола са изправени преди натиск за разпродаване напоследък, тъй като производството на суровината в САЩ заплашва да подкопае продължаващите усилия за намаляване на глобалните резерви от суров петрол.

Според оценки на анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, петролните резерви на САЩ са нараснали с 300 хил. барела през седмицата до края на 24 март. Официалните данни, включително за производствения темп, ще бъдат представени в сряда от американската Администрация за енергийна информация.

„Дори ако американските резерви от суров петрол започнат да показват спад, други аспекти на петролния пазар, които получават много по-малко внимание, показват, че физическият пазар изпитва трудности от гледна точка на ребалансирането“, предупреждава компанията.

Нарастващият добив в САЩ се случва в момент, в който Организацията на страните износителки на петрол и 11 други производители понижават производството си, за да премахнат част от глобалните резерви. Успехът на сделката досега предизвиква смесени оценки.

Макар че някои вярват, че тези производители трябва да удължат понижението и през втората половина на година, за да върнат пазара към баланс, според други намаляването на добива дава на американските шистови производители повече стимули да засилят своето производство.

Нещо повече, анализаторите на пазара казват, че нов тласък на американски петрол на пазара може да накара страните членки на ОПЕК да се откажат от обещанията си.

„Страните членки на ОПЕК са известни с това, че казват едно нещо и после правят друго“, казва Бен Ле Брун, пазарен анализатор в OptionsXpress в Сидни. Ако ОПЕК се договори да удължи сделката, „картелът реално ще стреля сам в крака си“, казва той.

Комисията, която следи сделката, ще се срещне в края на април, за да представи препоръките си за бъдещето на сделката. Окончателното решение ще бъде взето от петролния картел на 25 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още