IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия очаква петролните й резерви да стигнат за още 70 години

Кралството планира продажбата на дял в държавната компания Saudi Arabia Oil, която притежава огромна част от петролните му резерви

12:09 | 11.10.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия, страната с най-голям петролен експорт в света, очаква резервите й от 266,5 млрд. барела да стигнат за още 70 години, разкрива проспект за емитиране на облигации, до който агенция Bloomberg е имала достъп.  

Богатството на страната се дължи основно на добива на петрол, като продажбите на суровината образуват 75% от експортните приходи, според проспекта. Саудитска Арабия планира да емитира облигации на стойност поне 10 млрд. долара с матуритет от 5, 10 и 30 години, като за целта са предвидени срещи с инвеститори в Лондон, Лос Анджелис, Бостън и Ню Йорк, започващи в сряда.

Страната очаква да продаде дял в държавната компания Saudi Arabia Oil Co., която притежава 261,1 млрд. барела от резервите на кралството. Продажбата може да обхване компанията майка Saudi Aramco, с което име е известен концернът, нейните дъщерни дружества, или и двете, показва проспектът.

Саудитската методология за изчисляване на петролните резерви може да се различава от тази, използвана в другите страни, посочват от Bloomberg.

Международните петролни компании отчитат своите резерви, за да покажат, че намират достатъчно нови залежи на суровината, за да заместят петрола, който продават. В САЩ Комисията по ценните книжа и борсовите операции е институцията, която се занимава с контрола по изчисляването на петролните запаси за всички компании, които се търгуват на американските капиталови пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
red6
преди 7 години
Готви им се дебелия вурст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Спокойно.Като гледам сега върви процес на целенасочено насочване и пресяване на интелигентните и желаещите да се интегрират и променят образовани мюсюлмани. На останалите след пресяването не знаем какво точно им мислят и кроят. Ще разберем когато му дойде времето но мисля, че въобще няма да е нещо човешко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
bulgarian lev
преди 7 години
После обедняват яко, но толкова са се размножили че не ми се мисли. А когато обеднеят скачат и правят революции - справка Арабската пролет. Богатите кралства - Сауди, Катар, Кувейт и др. преди няколко години само леко протестираха, но бедните видяхме кво направиха. А ако останат без кинти няма да се върнат в пещерите а ще налазят, а преди това подпалят света. Това надявам се е ясно на умните глави с продажната политика в момента от световния елит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
MZ/X
преди 7 години
Няма да е 70 години. 200-300 години ще бъде, защото до 10-20 години търсенето на петрол драстично ще спадне. 5-10 годишни облигации на Саудистка Арабия бих купил, но 30 годишните са доста рискови, защото или трябва да намалят драстично разходите си или ще почнат да задлъжняват, а и двете са доста опасни неща от гледна точка на стабилността на емитента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Ами замърсяването на околната среда ? Нали уж никакви бензини и дизели след 2030г. ? Или то туй е само за тревопасните в Европа , в америка ше си замърсяват докато ги има на земята !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още