IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След резките повишения в понеделник петролът е на червена територия

По време на Световния енергиен конгрес в Истанбул Владимир Путин заяви, че страната му е готова да се присъедини към замразяване или намаляване на добива

10:07 | 11.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поевтинява във вторник, след като предишната сесия записа резки ръстове (около 3%) на фона на редица изказвания, които насърчиха цените.

Към 9:40 часа българско време американският лек суров петрол WTI и европейският бенчмарк Брент поевтиняват с около 0,4% до съответно 51,14 долара и 52,91 долара за барел.

По време на Световния енергиен конгрес в Истанбул в понеделник руският президент Владимир Путин заяви, че страната му е готова да се присъедини към решение за замразяване или намаляване на добива на петрол, което е необходимо за запазване на стабилността на пазара. Междувременно вчера беше подписано и междуправителствено споразумение от Путин и турския държавен глава Реджеп Ердоган за изграждане на газопровода „Турски поток“.

„При създалата се ситуация считаме, че замразяването или дори намаляването на петролния добив е, изглежда, единственото правилно решение за запазване на устойчивостта на цялата световна енергетика“, каза Путин. По думите му по този начин ще бъде ускорено възстановяването на пазарния баланс.

По-рано в понеделник министърът на петрола на Саудитска Арабия Халид ал Фалих каза, че е оптимист за постигането на сделка през ноември. По думите му не е немислимо цените на петрола да се повишат с още 20% тази година до 60 долара за барел.

По-късно днес се очаква Америкаnският петролен институт да обяви изменението в петролните резерви на САЩ през изминалата седмица.

Още новини и анализи за цените на петрола четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още