IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото с най-рязко седмично поскъпване от близо два месеца

Слабият долар обикновено е от полза за златото, тъй като го прави по-привлекателно като алтернативен актив

14:40 | 25.09.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на златото се понижи в петък, но благородният метал записа най-рязкото си седмично поскъпване от близо два месеца, след като Федералният резерв на САЩ се въздържа от повишаване на лихвените проценти, съобщи Investing.com.

Златото е чувствително към динамика в лихвените проценти в САЩ, тъй като по-високите ставки повишава пропуснатите ползи при инвестиция в активи без доходност, какъвто е златото. По-плавен темп на повишение на лихвите се смята за по-малка опасност за златото отколкото серия резки повишения.

Фючърсите върху златото с доставка декември на платформата Comex от нюйоркската борса Nymex се понижиха в петък с 3 долара (0,22%) до 1 341,70 долара за тройунция. В четвъртък цената се повиши до 1 347,80 долара за тройунция, което беше най-високото ниво от 7 септември.

За седмицата благородният метал поскъпна с 31,50 долара (2,34%), което е най-доброто представяне от 29 юли насам.

Федералният резерв на САЩ сигнализира в сряда, че следващото затягане на паричната политика може да се случи през декември, ако пазарът на труда продължи да се подобрява. Според пазарите шансът за повишение на лихвите през декември е 55%.

Доларовият индекс, който измерва силата на зелените пари спрямо шест основни конкуренти, приключи седмицата на ниво 95,40 пункта, след като предния ден докосна двуседмично дъно при 94,94 пункта. За седмицата индексът се понижи с 0,75% тъй като пазарите остават недостатъчно убедени, че Фед възнамерява да повиши лихвите през идните месеци.

Слабият долар обикновено е от полза за златото, тъй като го прави по-привлекателно като алтернативен актив. Освен това суровините, деноминирани в долари, стават по-евтини за притежателите на други валути.

Също на платформата Comex фючърсите върху среброто се понижиха в петък с 28,9 цента (1,44%) до 19,81 долара за тройунция. За седмицата среброто поскъпна с 96,5 цента (5,03%).

Медта с доставка декември поевтиня в петък с 0,6 цента (0,3%) до 2,201 долара за паунд. Седмичното изменение при индустриалния метал е във възходяща посока, като медта поскъпна с 5,5 цента (1,91%). Това е третото поредно седмично повишение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още