IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли "златното евро" да спаси Европа?

Водещи германски икономисти се застъпват за въвеждането на тази паралелна валута

11:55 | 14.09.16 г. 73
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Томас Майер е известен със своите нетрадиционни предложения. Бившият главен икономист на Deutsche Bank например попадна на челните страници на печатните медии с идеята си за въвеждане на паралелната валута "гевро" в Гърция по време на кризата в южната ни съседка. През миналата година той дори гостува на вече бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис, за да обсъдят предложението.

Сега Майер заедно с икономистите Торстен Полайт, бивш главен икономист в Barclays Capital Deutschland, и проф. д-р Улрих ван Зунтум имат подобен спорен проект. Триото настоява за въвеждането на т. нар. „златно евро“. То трябва да изпълнява две функции: „да предпази инвеститорите от излагането им на въздействието на отрицателните лихвени проценти и предстоящите рискове за инфлацията". От друга страна икономистите го виждат като потенциална спешна и трайна валута, ако еврозоната се разпадне, пише в свой анализ германският всекидневник Handelsblatt.

Авторите са обединени от своя скептицизъм спрямо еврото и паричната политика на Европейската централна банка. Торстен Полайт сега е главен икономист на Degussa Goldhandelsbank и в продължение на години се застъпва за златния стандарт. Улрих ван Зунтум е професор по икономика в Университета в Мюнстер, както и председател за провинция Северен Рейн-Вестфалия на еврокритичната партия „Алианс за прогрес и подновяване“ която се отцепи от „Алтернатива за Германия“. 

Други икономисти обаче са скептични към идеята. „Златото е красиво", казва главният икономист на Berenberg Холгер Шмидинг. То става най-вече за бижута и като допълнение към диверсифициран портфейл. „Но златото далеч не е сигурно". Едва ли има друг актив, който да има толкова волатилна стойност и да се манипулира толкова лесно от картелите за доставка, казва той. „Предложението на златно евро според мен е безполезно. Вместо стабилност то може да бъде източник на допълнителна нестабилност“.

Групата икономисти на Томас Майер се опасяват, че в даден момент може да се стигне до силна свръхинфлация заради ултрахлабавата парична политика в еврозоната. Срещу тази опасност може да ни защити само „златното евро", смятат те.

Повечето други икономисти в момента обаче се опасяват по-скоро от продължителен период на много слаба инфлация и предупреждават за опасността от дефлация, или спирала от спад в цените и икономически упадък. Те също така посочват, че централните банки имат десетилетен опит в борбата срещу инфлацията и следователно биха могли да реагират ефективно, ако се стигне до по-високи увеличения на цените. „Разбира се, че в бъдеще отново ще се стигне до по-висока инфлация, отколкото имаме днес. Но в обозримо бъдеще инфлационните рискове са далеч по-ниски от обичайното", каза Шмидинг.

В действителност ЕЦБ, както и други големи централни банки по света, разшири драстично своя баланс от началото на финансовата криза: в началото на 2007 г. общата сума на активите все още бе малко над 1 трлн. евро, докато сега сумата е над 3 трлн. евро.

Въпреки това цените в еврозоната се покачват много слабо, тъй като създадените от централната банка пари едва попадат в реалната икономика. Майер и колегите му твърдят обаче, че това вероятно ще се промени в даден момент. И ако се появи инфлационен процес, той трудно ще може да се контролира.

Затова тримата икономисти въвеждат в своето предложение за „златно евро" реална алтернатива. Те настояват Министерството на финансите на Германия да допусне издаването на реални или виртуални деноминирани в злато монети (златно евро). Те биха могли да съдържат един грам физическо злато, а виртуалното златно евро съответно – правото за един грам злато. Обменният курс на алтернативната валута към еврото ще се определя до голяма степен от цената на златото.

Авторите очакват ежедневните плащания да продължават да се осъществяват в нормалното евро, тъй като курсът на златото се колебае всеки ден. Но според техните разбирания златното евро ще служи преди всичко за средство за съхраняване на стойност. „Това може да се промени обаче, ако инфлацията се увеличи значително, или дори ако еврозоната се разпадне напълно", пишат те.

Но който се съмнява във валутната система, може и днес да си купи злато. Какви ползи трябва да донесе в действителност това „златно евро“? Авторите виждат ползите най-вече в това, че съхраняването на стойност чрез тези реални и виртуални златни монети би станало по-лесно и по-безопасно. „Дори и инвеститори, които нямат акаунт за търговия с ценни книжа, биха могли да трупат спестявания под формата на злато чрез закупуване на златни монети", пишат те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

61
rate up comment 4 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
А ТЕБЕ "ДЕЖУРЕН ПО ДУЛАП" В ПРАВОСЛАВИЕТО НА ШУТИН... ТАМ КОИТО Е *** ППИШКИ ОТ ОСТАНЛИТЕ МОНАСИ!!! ВСИЧКИ СЕ РЕДУВАТ.. В ТИЯ РУСКИ ХРАМОВЕ... !!!!САМО ПЕТНИТЕ СВЯТАТА РЕЛИГИЯ, МРЪСНИ ЧЕРВЕН ИИДИОТИ !!! ПРАВОСЛАВИЕТО НЯМА НИЩО ОБЩО С ИМПЕРСКА РУСИЯ, НИТО ЩЕ И М ПОМОГНЕ ЗА КАКВОТО И ДА БИЛО... СМЕШНИ ЧЕРЕН ППЕДАЛЧЕТА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 5 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
НАЙ СМЕШНОТО Е, ЧЕ ТОВА Е ВСЕ ЕДНО РУСКА ПРОПАГАНДА !!! КОЯТО Е СМЕШНА, МЕКО КАЗАНО!! ПО ВАЖНО Е ЗЛАТНА РУБЛА ЩЕ СПАСИ ЛИ РУСИЯ ОТ РАЗПАД И ТЕРОРИЗЪМА ИМ КОЙ ЩЕ ГО ФИНАНСИРА?? ХАХА ЕВРОТО ОТ 16 ГОДИНИ Е МРЪДНАЛО +- 15% НАЙ МНОГО, НАЛИ ЗАТОВА БЕШЕ СЪЗДАДЕНО!! Смях какви руски некадърници сте се събрали тук.. щото не сте БЪЛГАРИ .. ВИЕ СТЕ ПРОДАЖНИ ППОДЛОГИ НА ШУТИН!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 7 години
под индианци не визирах команчи и апачи, ами ацтеки и инки ... а те са цивилизация отвсякъде според научините определения ... и на тях очевидно златото и среброто не са били толкова ценни колкото стъклото. Не е заложен такъв иснстинкт към злато и сребро ... това са абсолютни глупости. незнам от къде ти дойде този въпрос. Виж алчността е заложена, но тя е към всичко материално.Опитите не са провал, към момента златото е изхвърлено от паричната система и света преживява най-големия си ръст в цялата човешка история. никога нещата не са се развивали толкова бързо както последните 40 год. Няма логика да премахнеш нещо доказало се че работи и да върнеш нещо което е доказано че създава проблеми ... освен ако не си истински тъ.пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 4 rate down comment 3
Sakamano
преди 7 години
Голяма част от индивидите може и да не мислят рационално, но масата хора като цяло действа доста по-рационално и предвидимо. Факт е, че в развитите икономики електронните разплащания вече значително надвишават касовите, което означава, че доларът и еврото на практика са станали виртуални валути. Сега сигурно ще кажеш, че е по-добре виртуалните валути да имат златно обезпечение, но аз не мисля, че това ще им даде някакво предимство. Необходимостта от съхранение на физическо злато ще създаде значителни разходи и неудобства, в добавка и към твърде високата волатилност, за която се говори в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 4 rate down comment 0
natty
преди 7 години
Нещо не успяха да ме убедят, че има нужда от създаването на "златно" евро. По един и същ начин, примерно, мога да съхранявам в сейфа си както кюлчета злато, така и златни монети. Не е лошо, според мен, тези мастити експерти да се насочат в друга посока, тази не е благодатна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 2 rate down comment 3
dr.5rov
преди 7 години
Всичко това, което казваш е казано много пъти, включително и това как и защо са се появили банкнотите и как с развитието на комуникациите се появяват и нови начини за безналично разплащане. Това е почти стандартен текст срещан дори в популярните книжки. Звучи рационално и убедително. Хората захвърлят старите неща и се насочват към новите. Само дето хората не са рационални. Рационалността ни спохожда само за кратко и то от време на време. Ние сме много повече ирационални. Инстиктите ни вземат много по-голямо участие в поведението ни отколкото си представяме. И на туй отгоре повечето от нас са крайно недоверчиви. Затова твърдението ми е, че какъвто и конструкт да се създаде за да се използва като пари, то в него трябва да участва и златото/среброто. Само тогава масата хора по света ще имат необходимото подсъзнателно доверие към тези нови "пари". Ако не е така просто ще минем през поредния неуспешен експеримент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 2 rate down comment 0
Sakamano
преди 7 години
Няма такова нещо като "инстинкт към злато". В повечето древни цивилизации златото се е ценяло заради свойствата си, които са го направили предпочитано разменно средство: (1) То е в ограничено количество и се добива трудно, добивът му е постоянен и предвидим, което означава, че предлагането никога няма да изпревари търсенето. (2) Пренася се лесно, защото има високо съотношение стойност към тегло. (3) Лесно се разпознава и е трудно за фалшифициране. (4) Може да се съхранява дълго време, тъй като е устойчиво и неразрушимо. (5) Може да се раздели на по-малки парчета, като запазва стойността си.Но при неизбежната еволюция в търговията и появата на нови технологии, качествата на златото и другите ценни метали вече не са били достатъчни, поради което са били заместени от хартиените пари. А в днешно време и хартиените пари вече започват да излизат от употреба, защото се появяват разменни средства с още по-добри характеристики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 1 rate down comment 2
emilioner
преди 7 години
Натрупването на достатъчно количество интелектуалци(експерти),по икономика на планетата във всяка отделна държава води до отпадането на подобни древни разплащателни средства защото тези експерти разработват различни деривати на парите които изцяло или частично ги заместват в определени ситуации а ултрабързите комуникации които ползват съвременните финансови институции правят проверките и потвържденията нещо елементарно и бързо.златото е за хората от миналото които са нямали нужните интелектуални водачи които да им разясняват технологиите на паричните потоци по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Европа ще я спаси само Аллах! хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 4 rate down comment 1
dr.5rov
преди 7 години
Е нямах предвид няколко часа. От ден до пладне може да означава и сто години на фона на 6000 години "глобална златна валута".Като казваш за САЩ - Там от 1933 до 1973 златото е само бижутерски продукт. Това са кажи речи две поколения. Би следвало американците да са се излекували от страста си към златото. И какво става когато махат ограничението - с пълна сила се развихря страстта им към инвестиционното злато. Защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още