IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли "златното евро" да спаси Европа?

Водещи германски икономисти се застъпват за въвеждането на тази паралелна валута

11:55 | 14.09.16 г. 73
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Томас Майер е известен със своите нетрадиционни предложения. Бившият главен икономист на Deutsche Bank например попадна на челните страници на печатните медии с идеята си за въвеждане на паралелната валута "гевро" в Гърция по време на кризата в южната ни съседка. През миналата година той дори гостува на вече бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис, за да обсъдят предложението.

Сега Майер заедно с икономистите Торстен Полайт, бивш главен икономист в Barclays Capital Deutschland, и проф. д-р Улрих ван Зунтум имат подобен спорен проект. Триото настоява за въвеждането на т. нар. „златно евро“. То трябва да изпълнява две функции: „да предпази инвеститорите от излагането им на въздействието на отрицателните лихвени проценти и предстоящите рискове за инфлацията". От друга страна икономистите го виждат като потенциална спешна и трайна валута, ако еврозоната се разпадне, пише в свой анализ германският всекидневник Handelsblatt.

Авторите са обединени от своя скептицизъм спрямо еврото и паричната политика на Европейската централна банка. Торстен Полайт сега е главен икономист на Degussa Goldhandelsbank и в продължение на години се застъпва за златния стандарт. Улрих ван Зунтум е професор по икономика в Университета в Мюнстер, както и председател за провинция Северен Рейн-Вестфалия на еврокритичната партия „Алианс за прогрес и подновяване“ която се отцепи от „Алтернатива за Германия“. 

Други икономисти обаче са скептични към идеята. „Златото е красиво", казва главният икономист на Berenberg Холгер Шмидинг. То става най-вече за бижута и като допълнение към диверсифициран портфейл. „Но златото далеч не е сигурно". Едва ли има друг актив, който да има толкова волатилна стойност и да се манипулира толкова лесно от картелите за доставка, казва той. „Предложението на златно евро според мен е безполезно. Вместо стабилност то може да бъде източник на допълнителна нестабилност“.

Групата икономисти на Томас Майер се опасяват, че в даден момент може да се стигне до силна свръхинфлация заради ултрахлабавата парична политика в еврозоната. Срещу тази опасност може да ни защити само „златното евро", смятат те.

Повечето други икономисти в момента обаче се опасяват по-скоро от продължителен период на много слаба инфлация и предупреждават за опасността от дефлация, или спирала от спад в цените и икономически упадък. Те също така посочват, че централните банки имат десетилетен опит в борбата срещу инфлацията и следователно биха могли да реагират ефективно, ако се стигне до по-високи увеличения на цените. „Разбира се, че в бъдеще отново ще се стигне до по-висока инфлация, отколкото имаме днес. Но в обозримо бъдеще инфлационните рискове са далеч по-ниски от обичайното", каза Шмидинг.

В действителност ЕЦБ, както и други големи централни банки по света, разшири драстично своя баланс от началото на финансовата криза: в началото на 2007 г. общата сума на активите все още бе малко над 1 трлн. евро, докато сега сумата е над 3 трлн. евро.

Въпреки това цените в еврозоната се покачват много слабо, тъй като създадените от централната банка пари едва попадат в реалната икономика. Майер и колегите му твърдят обаче, че това вероятно ще се промени в даден момент. И ако се появи инфлационен процес, той трудно ще може да се контролира.

Затова тримата икономисти въвеждат в своето предложение за „златно евро" реална алтернатива. Те настояват Министерството на финансите на Германия да допусне издаването на реални или виртуални деноминирани в злато монети (златно евро). Те биха могли да съдържат един грам физическо злато, а виртуалното златно евро съответно – правото за един грам злато. Обменният курс на алтернативната валута към еврото ще се определя до голяма степен от цената на златото.

Авторите очакват ежедневните плащания да продължават да се осъществяват в нормалното евро, тъй като курсът на златото се колебае всеки ден. Но според техните разбирания златното евро ще служи преди всичко за средство за съхраняване на стойност. „Това може да се промени обаче, ако инфлацията се увеличи значително, или дори ако еврозоната се разпадне напълно", пишат те.

Но който се съмнява във валутната система, може и днес да си купи злато. Какви ползи трябва да донесе в действителност това „златно евро“? Авторите виждат ползите най-вече в това, че съхраняването на стойност чрез тези реални и виртуални златни монети би станало по-лесно и по-безопасно. „Дори и инвеститори, които нямат акаунт за търговия с ценни книжа, биха могли да трупат спестявания под формата на злато чрез закупуване на златни монети", пишат те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 7 години
Истината е, че нито една държава няма да си получи златото от САЩ---абе истината е точно обратната, доста си го прибраха вече :) .. мише, това новия ти акаунт ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 9 rate down comment 9
emilioner
преди 7 години
Поредни безумия бълвани от уж някакви икономисти,навремето е имало златен стандарт ненапразно е премахнат.Ще го обясня от най-елементарния ъгъл,При златен резерв всяка една банкнота е обезпечена със злато,тъй като златото е рядък и ценен метал (цялото злато добито до сега на планетата може да се събере в два плувни басейна)значи броят на банкнотите е ограничен от притежаваното злато от дадена централна банка.Като започнат хората да спестяват, изтеглят парите от икономиката търговията услугите.И се получава това че централните банки не могат да осигурят свързващ ресурс между моя труд, твоето производство,неговата услуга и всички стоим бедни и безработни щото централната банка не ще да печата пари да ни с които да си разменяме тия блага дето имаме.През седемдесетте много учени хора осъзнаха това и премахнаха златния стандарт,не всичко е тръгнало гладко. Имало е сътресения разбира се но в дългосрочен план паричното разпространение е довело до по добро благосъстояние на хората като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 10 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 7 години
Ти колко спечели от злато? Вместо да пропагандираш, просто си купи колкото можеш и ни остави нас непросветените да се удавим с нашите хартийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 26 rate down comment 5
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Що се карате за глупости бре. Истината е, че нито една държава няма да си получи златото от САЩ (банкерите и капиталистите, може и неоконите), защото първо златото е опоскано отдавна отдавна. И второ те винаги ще искат да владят света, чрез парите и ресусите. Само че проблема им е, че вече няма с какво да покриват..... И съвсем скоро ще гръмнат.... Но със зъби и нокти драпат за властта до последен дъх. Не се дават. Но самата система измислена от тях ще ги даде.... Няма къде да отидат. Така измислената система не може да кара вечно... А държавите така или иначе никога няма да си видят златото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 17
misanthrope
преди 7 години
Ахахахааа каква е ползата да спориш с т.ъ.п човек? Като види че издиша и почва ама кат кажеш дай, ама то го нема, ама ти сигурен ли си, ама то марсианците, ама те в Иран, ама те Родшилд, ама то ЦРУБухахахааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
https://***.goldmoney.com/newsroom/news-and-blog/unifying-the-experience-welcome-to-goldmoney
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
https://***.goldmoney.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 4
shinawatra
преди 7 години
Виртуално златно евро, но по-скоро вариант на БИТКОЙН, който да е подрепен със злато, това ще избие рибата:)) Е това нещо ще счупи главите на вс и вся:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 2
supertrader
преди 7 години
Как ще го контролираш - ще го сложиш на показ ли ? Ще го хване липсата, ти само им дай право да го проверяват дали е на указаното от теб място и то пак ще изчезне. Война ще ти организират за да ти го вземат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 3
supertrader
преди 7 години
Как ще го контролираш - ще го сложиш на показ ли ? Ще го хване липсата, ти само им дай право да го проверяват дали е на указаното от теб място и то пак ще изчезне. Война ще ти организират за да ти го вземат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още