IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 16 декември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:46 | 16.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 16 декември

В България

Водещата новина за България е решението на правителството да прехвърли частните партиди в НОИ. Председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев смята, че прехвърлянето на частни партиди в НОИ лишава хората от достойни пенсии.

Държавата от своя страна смята да наказва с до 8 години затвор всеки гражданин, дръзнал да укрива осигурителните си вноски.

Огромният спад в цените на петрола не отмина и нашата родина. Френската енергийна компания Total реши да отложи за 2016 г. сондажите в Черно море за петрол и газ.

Според класация на Global Financial Integrity от България са изтекли над 23 млрд. долара за последните 10 години под формата на незаконен капитал.

По света

Безспорната новина днес е, че цената на петрола мина под психологическата граница от 60 долара за барел и се достигна стойност под 56 долара за барел. Експерти смятат, че драстичният спад в цената на петрола ще доведе до драматичен срив на инвестициите по света.

Задъхващата се руска икономика, притисната от спада на рублата и цената на петрола се изправя пред следващо предизвикателство. Правителството на Русия реши да не понижава производството на петрол въпреки ниските цени.

Златото продължи да поевтинява и днес, след като загуби 2,5% в предишната сесия, когато цената му отбеляза най-големия си спад за повече от година.

На борсата

Водещите индекси на Българска фондова борса се понижиха с по над 2%.

Между другото

Яйце на Фаберже доведе до данъчни спорове между руски олигарх и Великобритания.

Потребителите стават все по-взискателни и търсят аромати, които не могат да бъдат купени от всеки магазин. Тази ниша се запълва от парфюми на малки компании, които успешно конкурират големите производители.

Препоръчваме

Продажбите на нови автомобили в България бележат спад от 4,5% на годишна база през ноември, но същевременно за първите 11 месеца е отчетен ръст от 6,8% спрямо същия период година по-рано, сочат данните на Европейската асоциация на автомобилните производители.

Три четвърти от българите даряват за благотворителност през декември, което поставя страната ни на едно от челните места по благотворителност.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още