IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 4 март

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:46 | 04.03.15 г.
Акцентите в бизнеса на 4 март

В България

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков стана първият министър, напуснал втория кабинет на Бойко Борисов. Вучков е настоявал за процедура по избор на главен секретар на МВР, председател на ДАНС и председател на Държавна агенция „Технически операции", стана ясно от стенограмата на днешното заседание на Министерския съвет, на което Вучков подаде оставка.

Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов отрича възможността да се върне на поста.

Държавният дълг на България е намалял до 25,2% от БВП през януари. Това се дължи на погасяването на доларовата емисия по-рано през месеца. Към края на 2014 г. дългът бе 27,1%, а в края на 2013 г. бе 17,9%.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обсъди с премиера Бойко Борисов възможността за рестартиране на газопровода Набуко като алтернатива на руските доставки на газ и разбиване на монополното положение на Газпром.

Народното събрание гласува временна забрана за износа на дървесина. Предстои да видим дали забраната ще е ефективна.

Тежки нарушения на кодекса на труда изкараха стотици работници от „Язаки България“ на протест днес.

Износът на българско вино за Китай и САЩ се увеличава, а този за Русия намалява. Ефектът на санкциите...

По света

Евентуално напускане на еврозоната от страна на Гърция няма как да мине безболезнено. И все пак, колко ще струва то?

Изпитващата сериозни проблеми с намиране на ликвидност Атина днес отчете малък успех – над 1 млрд. евро бяха набрани на капиталовите пазари. В същия момент страната подготвя закони за подпомагане на бедните, които ще струват 200 млн. евро.

Поне до 2018 г. роумингът в Европейския съюз ще остане. Неприятно, но факт.

ЕС и САЩ предупредиха Русия, че може да наложат нови санкции срещу страната, ако не бъдат изпълнени всички условия на Минското примирие. САЩ удължи настоящите санкции с още 1 година.

А в същото време санкциите работят доста ефективно – нехранителните стоки в Русия са поскъпнали с 11,2% на годишна база само през януари. Предстои да се видят данните и за февруари...

Във Великобритания бе сключена сделка за приватизацията на железницата под Ламанша. С получените пари правителството ще финансира други инфраструктурни проекти.

Кои са най-застрашените професии от постоянния технически напредък? Разберете от нашата Графика на деня.

На борсата

BGREIT отчете двуцифрен спад при вяла търговия.

Препоръчваме

Ленърд Нимой изигра ролята на Спок в култовия сериал Star Trek, а отскоро краси и банкнотата от 5 долара на Канада. Как и защо става това?

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още