IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидери на украинските сепаратисти попадат под ударите на нови санкции

Имената на санкционираните физически и юридически лица ще станат известни в събота

18:27 | 27.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) добави днес 13 физически и 5 юридически лица, предимно участници в организирането на сепаратистките избори в Донбас, към черния си списък със санкции заради Украйна, предаде Ройтерс.

Решението е взето на заседание на постоянните представители на страните членки на ЕС в Брюксел. То е в отговор на произвеждането на президентски и парламентарни избори в провъзгласените от сепаратистите Донецка и Луганска народни републики, които според ЕС са компрометирали споразумението за прекратяване на огъня от Минск. 

Имената на санкционираните физически и юридически лица ще станат известни в събота, когато ще бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС.

Новите санкции, приети  от посланиците от 28-те страни от ЕС, са за замразяване на активите и забрана за пътуване на организациите и физическите лица заради „участието им в действия, подкопаващи териториалната цялост на Украйна", заяви източник на ЕС. 

Решението днес увеличава списъка на ЕС за санкции заради случая с Украйна, който вече обхваща 119 физически и 23 юридически лица.

Представителите на ЕС също така обсъждат предложения за „засилена забрана" за инвестиции в Крим като част от политиката на ЕС за отказ за признаване на анексирането на украинската региона от Русия през март. Възнамеряваме да вземем съответното решение в най-кратки срокове, съобщи дипломатически източник в Брюксел, цитиран от Ройтерс.

Припомняме, че преди броени дни на срещата на външните министри на ЕС те призоваха за разширяване на санкциите над сепаратистите, след като проруските бунтовници организираха избори в Източна Украйна, които бяха наречени от президента Петро Порошенко „фарс“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още