IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota очаква 20% спад на печалбата

Основни фактори за намалението са повишените разходи за стимулиране на продажбите на ключовия пазар в САЩ и силната йена

15:06 | 10.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големият производител на автомобили в Япония Toyota Motor Corp очаква оперативната печалба за текущата година да се свие с една пета заради повишените разходи за стимулиране на продажбите на ключовия си пазар в САЩ и силната йена, предаде Ройтерс.

Toyota прогнозира, че оперативната печалба за годината до края на март ще възлезе на 1,6 трлн. йени (14,06 млрд. долара), което е под прогнозата на анализаторите за оперативна печалба от 2,3 трлн. йени. 

Вторият по големина производител на автомобили в света заедно с останалите компании в групата целят да реализират 10,25 млн. продажби на автомобили за една година до края на март. За същия период продажбите на най-големия пазар на Toyota - Северна Америка, се очаква да се свият с 0,6% до 2,82 млн.

Продажбите на Toyota в Америка са подкрепени от по-силното търсене на моделите RAV4 SUV и Highlander SUV. Продажбите на седаните Corolla, Camry и бензиновия хибрид Prius се забавят, тъй като по-ниските цени на бензина в Северна Америка подкрепят продажбите на модели с по-висок разход на бензин.

В Азия Toyota цели да продаде 1,6 млн. автомобила.

Компанията прогнозира малко по-слаби продажби за 2017 г. Продажбите на нови автомобили през април в САЩ спадат на годишна база, като бележат свиване втори пореден месец. Това говори, че продажбите на Toyota за годината може да се свият спрямо рекордните си нива от 2016 г.

Забавянето на продажбите подтиква производителите да прибягнат до по-агресивни методи за продажби, което увеличава притесненията на експерти от повишения на запасите и намаления на цените. Евентуална ценова война на пазара би засегнала печалбите на производителите.

Прогнозата за печалбата на Toyota е на база валутни курсове от 105 йени за долар и 115 йени за евро в сравнение с валутните курсове от 108 йени за долар и 119 йени за евро за годината до март.

Компанията също заяви, че ще изкупи обратно до 1,65 на сто от собствените си акции на стойност 250 млрд. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още