IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В следващите пет години над 50% от предприемачите ще открият нови работни места

Три от най-ниските регионални нива на предприемаческа активност в начална фаза са в Италия, Германия и България, показва най-новият доклад на GEM

19:50 | 13.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Петдесет и пет процента от предприемачите в света очакват да разкрият поне едно работно място в следващите пет години. Това показва Глобалният доклад 2016/2017 на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM).

Според него през миналата година предприемачеството показва ръст и спомага да се изгради глобална предприемаческа екосистема с нови работни места.

Фактори, които биха могли да възпрепятстват ръста

Един от изводите на GEM е, че на глобално ниво влияят фактори, които могат да попречат на ръста. Сред тях са напредналите комуникации и технологии, които позволяват на предприемачите да оперират самостоятелно без да имат нужда от нови работници.

Липсата на гъвкаво трудово законодателство, намирането на достатъчно опитен и образован персонал, ограниченият достъп до финанси и предпочитанията на компаниите да останат малки, за да се избегнат усложненията и формалностите, които обикновено носи растежът, също се нареждат сред причините предприемачите да не проявяват активност.

“Способността на предприемачеството да създава работни места демонстрира неговото ключово значение за икономическия растеж и стабилност на световно ниво“, коментира Дона Кели, преподавател в Babson College и мениджър на екипа на GEM в САЩ.

Според нея политиците и заинтересованите страни ще трябва да насочат вниманието си към политики и практики, заздравяващи екосистемата, която подкрепя усилията и амбициите на предприемачите. Кели препоръчва това да стане с „облекчаване на регулаторните тежести или предлагане на специализирана финансова подкрепа“.

Държавите, включени в доклада на GEM 2016/17 година, представляват 69,2% от световното население и 84,9% от световния БВП.

Ключови изводи от последния доклад на GEM

През последната година предприемаческата активност остава стабилна или показва ръст при приблизително две трети от всички икономики проучени страни, както и през 2015 г.

Средната обща предприемаческа активност в начална фаза – ПАНФ (измервана като процент на лицата на възраст между 18 и 64 години, които са възникващи предприемачи или собственици и управители на нов бизнес), достига най-високи нива в ресурсно-обусловените икономики, като намалява при по-високите нива на икономическо развитие (съответно 17% за ресурсно-обусловените и 9% за иновационно-обусловените икономики).

По региони нивата на ПАНФ са най-високи в Карибите и Латинска Америка и в Африка, посочва най-мащабната програма в областта на изследванията на предприемачеството по света. И в двата региона приблизително една пета от възрастното население е ангажирано с ранна предприемаческа активност.

Европа демонстрира най-ниските регионални нива на ПАНФ, като три от четирите най-ниски стойности на
индикатора са именно в този регион. Нивата са под 5% в Италия, Германия, Малайзия и България.

Нивата на иновациите следват нивата на икономическо развитие

На регионално равнище интензивността на иновациите сред предприемачите е най-висока в Северна Америка с 39% и най-ниска в Африка с 20%.

Докладът разкрива силна връзка между нивата на предприемачество и неговото възприемане като положителен кариерен избор, както и на факта как идеите и реализацията на бизнесмените се отразяват от медиите.

Глобалният доклад на GEM се стреми да предостави на академичната общност, образователните институции, хората, които се занимават с политики и предприемачи, ключови изводи и препоръки относно връзката между предприемачеството и икономическото развитие.

GEM разпознава, че няма универсално работещо решение за насърчаване на предприемачеството във всяка държава. Именно затова докладът предлага препоръки, които да послужат като основа за дискусия относно политиките и практиките, които могат да подкрепят предприемачите и да подпомогнат повишаването на въздействието върху обществото в различен контекст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още