IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Растежът при индустриалните роботи

Една от големите тенденции е растежът на „съвместните роботи“ - по-малки и по-адаптивни машини, създадени да работят заедно с хората

17:52 | 24.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Може и никога да не сте чували за FANUC – най-големия производител на индустриални роботи в света. Има голям шанс обаче да притежавате продукт, създаден от една от неговите 400 хил. машини, коментира Economist.

Създадена през 1956 г., японската компания за автоматизирани роботи произвежда автомобили за Ford и Tesla, както и метални кейсове на iPhone за Apple. Компанията се различава от конкурентите си по цвета на механичните ръце на роботите си, които са оцветени в ярко жълто. Заводите, офисите и униформите на служителите ѝ са в същия нюанс.

FANUC в момента е изключително "гореща" компания. Акциите са поскъпнаха с 35% за шест месеца до края на март, което е над два пъти повече от възвръщаемосттта от 14% по японския бенчмарк Nikkei. 

А процъфтяващият пазар на роботи показва малко признаци за забавяне. Според International Federation of Robotics продажбите на подразделението за индустриални роботи са нараснали с 15% през 2015 г., а приходите са се увеличили с 9% до 11 млрд. долара. Оборотът през 2016 г. в Северна Америка се е повишил с 14% до 1,8 млрд. долара. Консултантската компания ABI Research смята, че продажбите в индустрията ще се утроят до 2025 г.

Има сериозни твърдения, че роботите "крадат" работните места на хората. Нов доклад, публикуван от National Bureau of Economic Research до голяма степен подкрепя това убеждение, изчислявайки, че всеки допълнителен робот в американската икономика намалява заетостта с 5,6 служители.

Връзката между автоматизацията и заетостта невинаги е праволинейна. Една от големите тенденции е растежът на „съвместните роботи“ - по-малки и по-адаптивни машини, създадени да работят заедно с хората.

Банката Barclays смята, че продажбите на тези машини между 2016 и 2020 г. ще се увеличат десетократно. Нещо повече, подобрявайки производителността, автоматизацията понякога може да създава нови места за хората или поне да ги пренасочва. Включването на роботи прави икономично за някои производители в страните с високи заплати да „връщат“ производството обратно у дома от по-бедните страни. Тази година Adidas ще започне да произвежда маратонки за тичане в германски завод, оборудван с роботи и 160 нови работници.

FANUC не приема доминиращата си роля за даденост. Компанията работи по по-умни, по-адаптивни роботи и инвестира сериозно в изкуствения интелект. Усилията ѝ да се адаптира в бързо развиващата се индустрия на роботиката могат да бъдат видени дори в новия избор на цветове на компанията. Когато тя представи новия си „съвместен“ робот – CR-35iA, традиционният ѝ жълт цвят е сменен със зелен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още