IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon си осигурява патент за плащане със селфи видео

Клиентът може да бъде накаран да се засмее, намигне или наклони главата си

09:37 | 16.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Така ще изглежда технологията. <em>Снимка: Amazon&nbsp;</em></p>

Така ще изглежда технологията. Снимка: Amazon 

Гигантът в търговията Amazon иска да си осигури патент за технология, с която потребителят да потвърждава идентичността си при пазаруване през смартфон не с парола, а с видео заснемане. Патентната заявка е подадена в края на миналата година, но става известна сега, предава Recode. 

За тази цел смартфонът следва да разполага с камера за заснемане на видео, с която да се провери самоличността на потребителя. При това клиентът може да бъде накаран да направи някои движения или жестове - „да се засмее, намигне или наклони главата си", пояснява Amazon в патентната заявка, която групата е подала в края на миналата година. По този начин според компанията ще се подобри сигурността на акаунтите за клиентите, тъй като за измамниците ще е трудно „да копират триизмерно лицето на истинския потребител".

Над подобни проекти работят и други компании. Така например китайският интернет гигант Alibaba разработва система за плащане със селфи (автопортрет), а компанията за кредитни карти MasterCard възнамерява до 2017 г. да направи плащането със селфи глобално до 2017 г. А Deutsche Bank тества технологията на компанията Callsign, с която смартфонът разпознава потребителя не само по лицето, а по общо 50 различни фактора, които го идентифицират.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още