IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК проверява БТК за нередна смяна на собствеността

Жалбоподателят ТЦ-ИМЕ, който е краен собственик на БТК, не е бил уведомен за прехвърлянето на акциите на люксембургско дружество

15:08 | 14.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КЗК проверява БТК за нередна смяна на собствеността

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство за евентуално извършено нарушение за промяна на контрола над БТК (с търговско наименование Vivacom, бел. ред.), става ясно от съобщение на комисията.

В комисията е постъпил сигнал от изпълнителния директор на "Технологичен център - институт по микроелектроника" АД (ТЦ-ИМЕ), в който се изказва предположение за осъществена концентрация чрез придобиване на контрол върху „Българска телекомуникационна компания" ЕАД (БТК) от страна на SHCO 79 S.a.r.l, Люксембург без издадено надлежно разрешение по реда на ЗЗК.

Така въз основа на описаната структура на собственост върху БТК се твърди, че ТЦ-ИМЕ се явява крайното дружество от българска страна, притежаващо по веригата най-голямо участие в телекомуникационната компания.

Посочва се, че в началото на ноември 2014 г. ТЦ-ИМЕ е сключило с „Корпоративна търговска банка" АД (КТБ) договор за залог, по силата на който предоставя като обезпечение на банката всички притежавани от дружеството акции от капитала на „Технотел инвест" АД и по този начин е лишено от възможността да упражнява както юридически, така и фактически контрол върху „Технотел ивест" АД и „Бромак телеком инвест" АД.

В сигнала се твърди, че след поставянето на КТБ под специален надзор „Бромак телеком инвест" АД е прехвърлило дяловете си в V Telecom Investment General Partner S.A. и V Telecom Investment S.С.A. на SHCO 79 s.a.r.l., Люксембург. Заявява се, че ТЦ-ИМЕ като краен собственик в България на мажоритарния пакет акции в БТК не е било по никакъв начин уведомено за това прехвърляне.

По повод на този сигнал КЗК образува производство за установяване на евентуално извършено нарушение на чл. 24, ал. 1, според който концентрациите подлежат на задължително предварително уведомяване пред комисията, ако сумата от общите обороти на всички предприятия - участници в концентрацията на територията на България през предходната финансова година, надхвърля 25 млн. лв.

Такова уведомяване трябва да се извърши, и ако оборотът на всяко едно от поне две от предприятията - участници в концентрацията, през предходната финансова година е над 3 млн. лв., както и когато приходите на предприятието - обект на придобиване, през предходната финансова година надхвърлят 3 млн. лв.

Комисията ще изиска информация от страните по сделката (SHCO 79 s.a.r.l., „Бромак телеком инвест" АД, Бромак ЕООД) и БТК, като ще потърси съдействие от Съвета по конкуренция на Люксембург и от Генерална дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
venilin
преди 9 години
не знам на какво се дължи но имам един въпрос докога нета в ловеч няма да е като хората не само аз се оплаквам от това но е отвратителен едно не отговаря на скороста за която ти си го дал друго е бавен или поработи и спре мисля да сезирам скоро време кзп за това явление ако не се оправи вида услуга пак ако не оператори море не е само тои да имам ядове и затова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още