IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира отчита лек спад след взрива в Истанбул

Инвеститорите все още правят оценка на последствията от експлозията

13:46 | 12.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Турската валута и акции отчитат колебания, докато инвеститорите оценяват последствията от експлозията в туристическия район на Истанбул, съобщава Bloomberg.

Лирата отчита ръст от 0,2% до 3,0321 за долар към 11:34 сутринта местно време, с което заличи спадовете от 0,4%. Борсовият индекс Istanbul 100 отчете понижение от 0,1% след сериозни движения надолу и нагоре от съответно до 0,8% и 0,7%. 10-годишните държавни ценни книжа също отчитат понижение, с което доходността им се повиши с три базисни пункта до 11,34%.

Експлозия в историческия квартал Султанахмет отне живота на 10 души, а други 15 са ранени, се казва в изявление на сайта на губернатора на Истанбул Васип Сахин.

Инвеститорите все още правят оценка на „сериозността на взрива“, казва Гюлсен Аяз, директор на отдела за институционални капиталови продажби в Deniz Yatirim в Истанбул.

Истанбул е най-големият град в Турция и търговска столица на страната. Той е петият най-посещаван град в света според индекса на Mastercard Global Destinations за 2015 г.

Мястото на експлозията е основен туристически район на Истанбул, като представлява истинска колекция от паметници, които влизат в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Мястото е било център на властта в Османската империя и дом на атракции, включително и Синята джамия, църквата Света София, Капалъ чарши и двореца Топкапъ.

Припомняме, че самоделни бомби в столицата Анкара убиха повече от 100 души през октомври при нападение, за което се обвиняват членове на „Ислямска държава“. Това бе най-кървавият терористичен акт в историята на Турция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още