IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba инвестира още 1 млрд. долара в онлайн търговеца Lazada

Китайската компания иска да засили фокуса си върху Югоизточна Азия

15:44 | 28.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската компания за онлайн търговия Alibaba Group инвестира още 1 млрд. долара в онлайн търговеца на дребно в Югоизточна Азия Lazada Group. Така онлайн гигантът повиши дела си с почти една трета до 83% и засилва фокуса си върху региона, съобщава Ройтерс.

Съобщението за инвестицията на Alibaba излезе в момент, в който конкуренти като китайската компания за онлайн търговия JD.com разширява дейността си в Югоизточна Азия. В същото време медиите твърдят, че Amazon планира навлизане в региона с население от 600 млн. души, където само част от общите продажби на дребно в момента се извършват онлайн.

Ходът удвоява инвестицията на Alibaba в Lazada след миналогодишната сделка за закупуването на контролен дял за около 1 млрд. долара и е част от усилията на компанията да увеличи глобалните си продажби.

Alibaba имаше опцията да купи останалата част от дяловете от инвеститорите в Lazada 12-18 месеца след приключване на сделката.

Пазарите за електронна търговия в региона все още са сравнително неразработени и виждаме много положителна възходяща посока пред нас“, казва Даниел Джан, главен изпълнителен директор на Alibaba. “Ще продължим да влагаме наши ресурси, за да работим в Югоизточна Азия чрез Lazada и да уловим тези възможности за растеж“, допълва той.

В сряда Alibaba съобщи още, че ще закупи дялове от определени акционери в Lazada, което оценява компанията на 3,15 млрд. долара. Компанията не обяви имената на акционерите, но в отделни изявления германската Rocket Internet и шведската Kinnevik потвърждават, че се разделят с останалите си дялове в Lazada.

Миналогодишната сделка включваше частични продажби на дялове от инвеститорите, включително британския оператор Tesco, Rocket и Kinnevik.

Lazada, основана през 2012 г., е базирана в Сингапур и оперира и в Малайзия, Индонезия, Филипините, Тайланд и Виетнам. През 12-те месеца до 31 март 2017 г. тя е имала 23 млн. активни купувачи годишно, сочи годишният доклад на Alibaba.

Акциите на Alibaba поевтиняха с 0,4% в търговията преди отварянето на пазара, а на Rocket – с 2,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още