IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon, Etsy и Mozilla се обединяват в името на интернет неутралността

Коалиция от 50 компании и защитни групи ще протестират в интернет заради нови предложения на Федералната комисия по комуникациите

13:31 | 07.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Някои от топ технологичните компании в света се обединяват, за да протестират в защита на бъдещето на интернет, съобщава CNN.

Amazon, Etsy, Reddit, Mozilla и Kickstarter са част от коалиция на около 50 компании и защитни групи, които планират „интернет ден на действие“ в защита на интернет неутралността.

Федералната комисия по комуникациите на САЩ гласува миналия месец да продължи напред с предложение за премахване на защитите на интернет неутралността, наложени от администрацията на Обама. Правилата целят да не позволяват на интернет доставчиците да ускоряват или забавят трафика на конкретни уебсайтове.

Онлайн демонстрацията е планирана за 12 юли – по-малко от седмица преди крайния срок, който обществото има, за да подаде първоначалните си коментари по противоречивото предложение.

Технологичните компании ще „изложат на показ ясно послание“ на сайтовете си и „ще дадат възможност на аудиторията лесно да се свърже с Комисията и Конгреса“, посочва Евън Гриър, кампаниен директор на Fight for the Future, една от групите, стоящи зад усилията.

Това ще бъде ден, в който всички ще могат да се съюзят и да използват силата на тази технология, за да я защитят“, казва той за CNNTech.

Планът е изготвен по подобие на други онлайн протести като Internet Slowdown Day през 2014 г., когато Netflix, Reddit и други компании показваха дълго символ за зареждане (loading) на сайтовете си, за да насърчат интернет неутралността. Целта бе да се подчертаят рисковете от това да се даде на интернет доставчиците твърде много власт и да се позволи на посетителите да предприемат действия.

Netflix този път липсва в списъка на компаниите, планиращи да участват в този нов онлайн протест. Главният изпълнителен директор на Netflix Рийд Хейстингс заяви на технологична конференция миналата седмица, че интернет неутралността не е „нашата основна битка към момента“.

Гриър очаква по-голям брой имена да се включат в протеста през следващите няколко седмици. The Internet Association, търговска група, представляваща компании като Facebook, Google и Amazon, вече се обяви срещу предложените от Комисията промени.

Има обаче съмнения доколко ефективни ще бъдат протестите този път.

Аджит Паи, председател на Комисията, избран от Тръмп, е отявлен критик на правилата за интернет неутралност от одобряването им през 2015 г. Републиканците контролират и двете камари на Конгреса. А Тръмп вече се е заобиколил от съветници, които се противопоставят на интернет неутралността.

Надеждата сред защитниците на идеята е, че общественото недоволство може да промени ситуацията, казва Джиджи Сон, съветник на бившия председател на Комисията Том Уийлър.

Ако това започне да се превръща в политическа пречка за републиканците“, каза Сон за CNNTech миналия месец, „може и да прошепнат на Пай – не си заслужава“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още