IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакери крадат данни за кредитни карти по нова схема

Мошениците използват сайтове за дистанционна работа

17:34 | 23.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кибермошеници карадат данни за кредитни карти с помощта на сайтове, обещаващи лесни пари с онлайн работа. На зарибените в схемата съобщават, че ще получат обещаната заплата, но трябва да платят данъците с банкова карта. И на този етап данните попадат в ръцете на престъпниците, съобщава онлайн изданието на „Известия“, като се позовава на компанията „Яндекс“.

По техни данни месечно собственици на кредитни карти губят около 20 млн. рубли (над 600 хил. лв.).

Хакерите използват няколко схеми. Те например предлагат „възнаграждение“ за рутинна работа като попълването на анкети. Или действат чрез сайтове за лотарии – на потребителя казват, че е спечелил много пари и обещават да му ги пратят по сметката или излизат с предложение за фалшива благотворителност.

Обикновено в тези схеми собственикът на карта научава, че скоро ще получи пари, но трябва да плати 300 – 400 рубли данъци, комисиони, процент за конвертиране на валутата, поясняват от „Яндекс“. Така се крадат конфиденциални данни от кредитните карти. Разбира се, потребителят не получава нищо от обещаните пари. 

В момента „Яндекс“ са блокирали около 2 хил. сайта, предлагащи лесни пари в мрежата.

Мошениците освен това копират визуално страниците на авторитетни системи за разплащане, подвеждайки потребителите, коментират експерти. Трудно е престъпниците да бъдат подведени под отговорност, тъй като сметките се регистрират на името на подставени лица и често извън юрисдикцията на руските съдилища.

Експертите призовават да се следи внимателно името на сайта в адресната лента, особено ако към страницата води източник, който не е напълно сигурен – например друг сайт или електронно писмо.

Началникът на отдела по информационна безопасност на Росевробанк Дмитрий Орлов припомня, че за интернет разплащания е по-добре да се използва отделна карта, с което се намалява риска от загуба на средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още