IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Alibaba усеща болезнено забавянето на китайската икономика

Потребителите харчат по-малко и това ще се отрази върху отчета на компанията за третото тримесечие

13:32 | 09.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

След като забавянето в най-голямата азиатска икономика – тази на Китай, засегна различни сектори, като производството на автомобили и стомана, негативни последици се усещат и в онлайн търговията.

Лидерът в  китайския пазар на онлайн търговия Alibaba Group Holding предвижда приходите от електронната търговия да са по-ниски от очакваното през третото тримесечие на годината поради по-слабите потребителски разходи, предава MarketWatch.

Това е последното от серия изявления на компанията, които, в комбинация от намаления апетит на инвеститорите към китайски акции, понижиха цената на ценните книги на онлайн гиганта. Акциите на Alibaba се търгуват с 10% по-евтино от цената, с която дебютираха на пазара и набраха 25 млрд. долара на първичното публично предлагане, което се осъществи преди година.

Инвеститори и анализатори търсят признаци за това как ситуацията в Китай се е отразила на бизнеса на Alibaba. Някои от тях се надяват, че онлайн търговията на дребно ще се е много по-устойчива от сектори като например тежката индустрия и традиционната търговия.

Alibaba наблюдава „известно негативно влияние поради размера на разходите“, които правят китайските потребители на тяхната платформа, заяви Джейн Пенер, ръководител на отдела за връзки с инвеститорите, на конференция в Ню Йорк.

Компанията предвижда, че брутната стойност на продадените стоки ще бъде с едноцифрени процентни стойности по-ниска от първоначалните очаквания, зави още Пенер. „Смятаме, че това ще се отрази на (данните – бел. ред.) за четвъртото тримесечие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още