IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опитват ли правителствата да оказват твърде голям натиск върху онлайн фирмите?

Желанието за ограничаване на екстремисткото съдържание може да застраши свободата на словото, сочи нов доклад

15:20 | 04.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Правителствата, които се опитват да ограничат онлайн съдържанието, свързано с екстремизма, рискуват да застрашат свободата на словото и неприкосновеността на личния живот, твърди в доклад международна група, включваща някои от най-големите технологични фирми в САЩ.

Global Network Initiative посочва, че фирмите не трябва да са под натиск от правителствата да променят условията си за ползване, а заявките за ограничаване на съдържанието заради притеснения за обществената безопасност трябва да са в съответствие със съществуващите правни рамки, предава Ройтерс.

Членовете на групата, която започна да развива своите препоръки през юли 2015 г., включват Microsoft, Alphabet, Google, Facebook, LinkedIn и Yahoo, учени и граждански групи.

Докладът се появява, след като правителствата по света започнаха да оказват натиск върху компаниите да предприемат повече мерки, за да спрат дигиталното разпространение на информация от ислямските джихадисти и други есктремистки групи.

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп предложи спирането на части от интернет, за да ограничи разпространението на пропагандата от „Ислямска държава“.

Facebook, Twitter, YouTube и други технологични компании взеха допълнителни мерки, за да премахнат съдържанието, включващо насилие, от своите сайтове през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още