IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски хакери са опитали да проникнат в компютърни системи за изборите в САЩ

25-годишната Риалити Лий Уинър е била арестувана заради изтичане на информацията към медии

08:22 | 06.06.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хакери от руското военно разузнаване са се опитали да проникнат в компютърните системи, обезпечаващи произвеждането на президентските избори в Съединените щати през ноември. Това твърди американската интернет медия Intercept, като се позовава на свръхсекретен доклад на Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ, предаде Ройтерс. 

Американските власти междувременно арестуваха жена, работеща за фирма подизпълнител на министерството на отбраната, във връзка с изтичането на тази поверителна информация.  



Според документа на NSA с дата 5 май руските хакери били взели на мушка в продължение на няколко месеца до изборите през ноември частни компании, които съставяли избирателните списъци или поддържали изборните компютърни системи. Те освен това изпратили в навечерието на вота на 8 ноември имейли "капани" на над 100 представители на местните изборни власти с цел кражба на информация.

Според американската онлайн медия тези операции са били тясно свързани с руското военно разузнаване ГРУ.

Документът, който бе публикуван в интернет от Intercept, не казва дали руската хакерска операция е дала отражение върху резултата от президентските избори в САЩ, отбелязва AP. Той обаче навежда на мисълта, че руските хакери са проникнали в американските изборни системи по-дълбоко, отколкото се смяташе досега.
Разузнаването на САЩ отказа да коментира въпроса.

Американските разузнавателни агенции публично твърдят, че руските хакерски атаки по време на предизборната кампания не са се отразили на изхода от надпреварата, посочва AFP. Те обаче обвиняват Русия, че се е опитала да дискредитира демократката Хилари Клинтън, която впоследствие загуби от кандидата на републиканците Доналд Тръмп. Конгресът на САЩ води разследване за евентуален таен сговор между щаба на Тръмп и Москва.

Разкритията на Intercept идват броени дни преди очакваното с голям интерес изслушване в четвъртък в Сената на уволнения внезапно от Тръмп бивш директор на ФБР Джеймс Коми заради разследване на предполагаемата руска намеса в изборите.

Междувременно американското министерство на правосъдието съобщи, че на жена, работеща за частна фирма подизпълнител на Пентагона, са били повдигнати обвинения за изпращане на класифицирани материали на медийна организация.

25-годишната Риалити Лий Уинър е била арестувана на 3 юни.

Въпросната медийна организация бе идентифицирана от източници на Ройтерс именно като
Intercept. Съобщението на правосъдното министерство дойде по-малко от час след публикуването на доклада.

Това е една от първите конкретни мерки на правителството на Тръмп срещу изтичането на информация в медиите, отбелязва Ройтерс.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
под руска опека най-вече ще да са били Сирийски, Северно Корейски и Ирански хакери най-вече Сомалийски, а може и български набор 1929г. от с. Долно Раково с население от 5 човека .... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
0pk
преди 6 години
Дукладите са секретни, по-секретни, най-секретни и свръхсекретни, пък Риалититу е пълно :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
TomaNeverni
преди 6 години
Бре тия руски хакери станаха като "британските учени".То за разните други хакери -американски ,британски , изрелски работа не остана.Седят си и само фисят във фейса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още