IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ден последен за "Плаващите кейове" на Кристо

Инсталацията ще бъде закрита в неделя след огромния си успех

14:20 | 03.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инсталацията "Плаващите кейове" на Кристо на италианското езеро Изео ще бъде закрита тази вечер, след като привлече повече от един милион посетители, два пъти повече от предвижданото, съобщи AFP.

„Хората идват от целия свят, за да повървят към нищото. Не за да пазаруват или да се срещнат с приятели. Те само ходят без цел" - каза тази седмица американският творец от български произход.

Посетителите наистина се стекоха масово, за да преживеят странното нещо, което им обещаваше Кристо - да ходят по вода или по гърба на кит. За да усетят по-добре движението, те често събуваха обувките си.

Трите километра „Плаващи кейове" са покрити с жълто-оранжев плат, който контрастира със зелените води на езерото. Инсталацията свързва о-в Монте Изола и малкия остров Сан Паоло. Тя се състои от 220 000 плаващи полиетиленови куба, които оформят люлеещата се пътека. 

Според властите посетителите са били по около 100 000 през работните дни и 120 000 през почивните дни, при очаквани 25 000 до 40 000 души дневно. Според  Corriere della Sera
те са били около 1,2 милиона души за целия период от 18 юни до днес.

Първоначално намерениятa на Кристо бяха инсталацията да приема посетители и през нощта. След няколко дена обаче префектурата нареди тя да бъде затворена от полунощ до 6 ч. сутринта, за да бъде улеснено поддържането ѝ и почистването на околността.

Както при останалите творби на Кристо, входът беше безплатен. Проектът, оценен на 15 млн. евро, е финансиран от художника. Местна организация на потребителите обаче протестира заради наложилите се покрай него разходи за медицински пункт, безопасност и почистване.

През последния ден днес само небето може да развали удоволствието на посетителите.

Очаква се дъжд, заради който няколко пъти инсталацията трябваше да бъде затваряна.

Подобно на много от предишните инсталации на Кристо, „Плаващите кейове" има своя собствена съдба. Кристо и съпругата му Жан-Клод, която почина през 2009 г., замислят проекта за делтата на Ла Плата в Аржентина още през 1970 г., но така и не получават разрешение. Желанието им да го реализират в Токийския залив също не се осъществява.

Предишната инсталация на Кристо, реализирана заедно с покойната му съпруга Жан-Клод, е "Портите" в нюйоркския Сентръл парк. Тя привлече два милиона души. През 1995 г. в Берлин се стекоха пет милиона души, за да видят "Опакования Райхстаг".  

Вижте галерията!

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ivanbelchev
преди 7 години
Четох една интригуваща статия за Кристо в списание Амбиция http://ambicia.com/mag/ib/kristo-naj-izvestniyat-balgarin-e-nepoznat-v-balgariya/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още