IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай твърди, че лошите отзиви за филмите ѝ са навредили на боксофиса

През миналата година местният боксофис нарасна само с 3,6%

22:45 | 13.01.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайската филмова индустрия се оказа разочарование през 2016 г. Боксофисът в страната отбеляза ръст само от 3,6%, слагайки край на двуцифрения растеж, на който се радваше повече от десетилетие. Слабите вътрешни продукции и съкращаването на субсидиите за билети от китайските интернет компании доведе до по-слабо представяне от очакваното, твърдят анализатори.

Но китайските власти избраха нещо друго, което да обвинят за неуспеха – ревютата на филми, пише Quartz.

На 11 януари главният китайски медиен регулатор SARFT обяви създаването на първия национален комитет на онлайн филмовите критици, който ще бъде управляван от Китайската асоциация на филмовите критици под шапката на SARFT.

Новият комитет, членове на който са 19 критици и студенти, има за цел да промени „хаотичната“ система за даване на отзиви за кино в Китай, пишат местните медии.

С тази цел комитетът издаде седем изисквания към онлайн критиците на филми, включително „да казват истината“, „да уважават правото на всеки зрител да хареса или да не хареса филм“ и „да избягват обиден език, с който да атакуват създателите на филми“.

В края на декември три филма, за които се очаква да са блокбъстъри, отбелязаха по-слаб дебют от очакваното в Китай, като всеки един от тях получи вълна от унищожителни критики онлайн. След тях е „Великата стена“ - първата копродукция между Китай и САЩ. Фентъзи екшънът с Мат Деймън струва 150 млн. долара, а до момента е генерирал само 180 млн. долара от продажбата на билети. В момента филмът има рейтинг 5/10 в Douban – подобна на IMDB китайска платформа, като голяма част от зрителите не дават добри отзиви за продукцията. Западните критици също не са очаровани.

Но държавните медии в Китай решиха, че негативните отзиви са нанесли удар на филмовата индустрия. Статия от 27 декември, публикувана на уебсайта на People’s Daily, посочва, че „лошите и безотговорни“ коментари, написани за привличане на вниманието, са ударили силно екосистемата на китайската филмова индустрия. В текста се посочва още, че отзивите за филмите са били манипулирани. Държавната информационна агенция Xinhua публикува коментар в същия тон, въпреки че по-късно той беше изтрит.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
scott
преди 7 години
още се учудвам.обаче от природата, голия, див пущинак и места, които са далече от хората. Те ми дават усещане за хармония и вдъхновение.От индустриалната матрица на "развлекателната индустрия" - вече не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 7 години
А не си ли помисляш, че вече си видял много и нищо не може да те учуди и още по-малко развълнува?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
scott
преди 7 години
колкото до "последния император", имаше ясен сценарий и никакви американски вмешавици в него. Съвременното американско кино страда от едно основно нещо: не си връща парите по класическия начин, чрез прожекции в киносалоните. Има и торенти и какво ли не. затова: край на инвестициите. "Творците" им се задоволяват да ти направат "игрите на глада". Зрелищност, фантазиа, нищо общо с действителността. Отчаяни лъжи на визуални измамници. Аз недофинансирани продукции за масовиа ***, не можем да оценим със добри думи. Точно тва влияние, привнесено в Китай може да даде само едно: снижаване на качеството, зрелищност и измислици. Затова и се провалят, китайчетата мисля. Коса и Апокалипсис сега, че и "Чикаго" са много, ама много недостижими. Е, кат нема риба и рака е риба. Реикламес до втръсване и пак сме на плюс. погледни каква боза направиха от "междузвездни войни" и се продава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
scott
преди 7 години
аз тези никога не съм ги броил за живи - мосфилма.пропагандно-плакатни филми от които ми се повръща. нема съспенс, нема жилка, нема интерес....покуедниа *** филм, който гуедах беше "покаяние". Посуе америчкото класическо кино стана по-достъпно и сичко си дойде на местото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 7 години
Има вероятност Холивуд да е мъртъв, но не чак толкова колкото Мосфилм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
georgi_shum
преди 7 години
Последният император "умнико" е коопродукция на САЩ, Китай Англия и Италия, с режисьор италианец. Колкото ти разбира кухата лейка от икономика толкова явно ти разбира и от кино...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
scott
преди 7 години
МИ ЧЕ ТО, когат китай сам си правеше филми: "Червено сорго", "Последния император" - имаше оскари и възхищение и гледаемос....КОПРОДУКЦИА СЪС САЩ? ИСКАТЕ ДА СТАНЕ ХИТ? СРЕД *** МОЖЕ БИ. Обаче, без да съм гуедау филма му давам оценка: БОЗААААААААААААААААААА. Холивуд е мъртъв и убива де що докопа. Ше ви се изясни, китайчетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още