IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Събитията на 2013 година – от български по-български

Кои бяха събитията, оставили отпечатък през последните 12 месеца

12:08 | 31.12.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Събитията на 2013 година – от български по-български

"Бомбата" на Борисов

На единадесетия ден от протестите срещу монополите София осъмна тиха, но парламентът избухна. Сутринта на 20-ти февруари премиерът Бойко Борисов дойде в пленарната зала и хвърли бомбата: "Подавам оставка на правителството", каза той и продължи: "Щом народът иска улицата да управлява държавата, нека да го направи... Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламент ограден с ограда. Нито ни е цел властта, нито ни е изгода, ако трябва да се пазим от народа", каза той и си тръгна.

Всичко оттук нататък бе в ръцете на държавния глава. Росен Плевнелиев не се бави и даде мандат първо на БСП, после на ДПС, но те ги върнаха скорострелно, всички искаха предсрочен вот, не ново правителство.

Президентът определи – избори на 12 май, а дотогава назначи и служебен кабинет, оглавен от дипломата от кариерата Марин Райков. Задачите му две и основни – да потуши напрежението в обществото срещу монополите и да подготви страната за изборите.

Костинброд стана център на политиката в деня за размисъл преди вота. Полиция заварди печатница и извади отвътре й 500 хиляди бюлетини. Били белязани и готови за манипулиране на вота, скочиха от прокуратурата и от БСП. ГЕРБ отричаха – не било тяхно дело.

Последваха месеци на прокурорски проверки и се стигна до... обвинение, но не за манипулация, а за немарливост - бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков бе обвинен, че не е осъществил контрол върху дейността на печатницата, за изработката и доставката на 8 343 000 бюлетини.

Според обвинението така са се създали обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес. Дело все още няма, осъдени също.

Камбанен звън

В края на февруари, камбаните на катедралния храм "Св. Александър Невски" зазвъняха празнично: България е с нов духовен водач.

"Той е, неговото име е... Не-о-фит", възкликна пред Синодалната палата говорителят за патриаршеския събор митрополита за Америка, Канада и Австралия Йосиф.

Новият патриарх, наследник на покойния Максим, бе избран след балотаж, тъй като на първия тур нито един от тримата претенденти – митрополитите Неофит, Гавриил и Галактион не събра нужния брой гласове. В крайна сметка Русенският владика спечели битката за бялото патриаршеско було с 90 гласа.

"Първата задача на църквата е да работим заедно", обърна се той към митрополитите и миряните, думи, които той упорито следва и до днес.

Отвлечена и оставена

Пролет пукна – протестът секна, партиите се разтичаха – предстои предсрочен вот, но... една ранна утрин на март медиите гръмнаха: Отвлякоха дъщерята на Брендо!

Малката Лара бе похитена от маскирани и въоръжени пред дома й в Бояна, в момента, в който тя се качваше в кола на охранител на семейството, за да бъде отведена на училище. Датата е 5 март.

Последва разследване, издирване, призиви от страна на майка й Моника Добринова към похитителите – да я пуснат, да предявят исканията си, да кажат какви пари искат и т.н. Но от тяхна страна последва мълчание, поне така казваше майката.

На 21 април 10-годишното дете бе освободено след близо месец и половина плен. Похитителите я оставиха в района на 6-то РПУ в столицата, откриха я полицаи към 22 часа и я отведоха в болница. Майка й си я прибра от там и замлъкнаха. 

Впоследствие тръгнаха слуховете – семейството платило 2 млн. евро, 1 милион, докато се стигне до 500 хиляди евро, последната завъртяла се в медиите сума, която маскираните прибрали, за да пуснат момиченцето.

Баща й Евелин Банев пък още търка наровете в Италия, където е обвинен в наркоразпространение, след като година по рано той беше задържан при голяма международна операция, наречена "Кокаинови крале".

Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още