IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Събитията на 2013 година – от български по-български

Кои бяха събитията, оставили отпечатък през последните 12 месеца

12:08 | 31.12.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Събитията на 2013 година – от български по-български

Море, миди... митрополит

На 9 юли преди обед тръгна мълвата: Открито е тялото на митрополит Кирил край "Траката". Оказа се вярно, Варненският владика се беше удавил в морето, докато вадел миди – така обявиха разследващите. Аутопсията и прокуратурата потвърдиха – удавяне, макар плъзналите слухове из духовните среди, че някой е помогнал на Дядо Кирил да се удави.

Първият избор за негов наследник се провали след слухове, че духовници са плащали на епархийски съветници да подкрепят един или друг кандидат за духовния пост. Но в крайна сметка Варненската епархия си има нов водач, на 22 декември бе избран...

В черно

За съжаление, отминаващата си година не ни подмина и от тежки трагедии и катастрофи. 

В разгара на лятото четирима миньори намериха смъртта си след срутване на кални маси в мина "Ораново".

Катастрофално свлачище в галерия 64 отне живота на Асен Стойнев, Христо Младенов, Иван Лазаров и Николай Михайлов.

Основната причина за трагедията, случила се на 16 юли, е разлом в рудника, който не е бил открит при предишни проучвания и за когото никой не е предполагал.

Същия ден петима младежи загубиха живота си след зверска катастрофа край Елин Пелин.

Стенли, Мирослав, Виолета, Иван и Борислав загинаха след удар в бетонен скат край пътя, докато тестваха посред нощ тунинговано BMW.

Високата скорост и това, че шофьорът едва от 2 месеца имал книжка, най-вероятно се оказали фатални. Една от версиите на разследването е, че автомобилът се е ударил с висока скорост в пресичащо платното куче, което след попадането му под гумите, причинило загубата на контрол над колата.

И Студентският празник бе почернен от смъртта на четирима младежи, удавили се в река Чая. Колата им BMW, превърнала се в ковчег за тях, излезе на завой от пътя между Смолян и Пловдив и падна по таван в коритото на реката. 

Причина за инцидента е движение с несъобразена скорост при силен снеговалеж. Четиримата - Стоян Генов, Илиян Митев, Диана Георгиева и Силвия Андонова, са били със свои колеги да празнуват 8-ми декември в Смолян. 

Макар и с черни краски, изпращаме старата и сме на прага на Новата 2014 г. Нека си пожелаем отсега тя да е мирна, здрава и с повече положителни новини. За много години! Наздраве!

Още новини от страната четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още