IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще отчете по-нисък растеж през второто тримесечие

Финансовото министерство на страната очаква, че необичайно меката зима е подкрепила растежа в първите три месеца на 2014 г.

15:32 | 22.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия ще отчете по-нисък растеж през второто тримесечие

Икономическият ръст на Германия ще се забави през второто тримесечие на годината, след като необичайно меката зима подкрепи растежа на най-голямата икономика в Европа в първите три месеца на 2014 г., прогнозира Министерство на финансите (МФ) на страната, цитирано от CNBC.

Според ведомството последните данни предполагат, че Германия се е представила „изключително силно“ между януари и март. Експертите твърдят, че положителният тласък най-вероятно е дошъл от индустриалния сектор и от строителната активност, които са извлекли ползи от по-меката зима.

„Заради високата икономическа активност, дължаща се на метеорологичните условия през първото тримесечие, сезонно изгладените данни за следващото тримесечие ще са по-слаби“, счита немското МФ.

„Но този технически ефект не бива да се тълкува като знак за забавяне на темпа на икономически растеж“, уточняват от ведомството, добавяйки, че възходящият тренд от силни икономически данни и оптимизма сред фирмите относно бъдещето свидетелстват за последваща експанзия.

Правителството очаква растеж от 1,8% през тази година, благодарение основно на силния ръст на частното потребление, тъй като потребителите се възползват от стабилния пазар на труда, приличните заплати и умерената инфлация в среда на ниски лихвени проценти, които обезкуражават спестяването.

Анкетирани от Ройтерс икономисти очакват, че немската икономика ще нарасне с 0,6 на сто в първите три месеца на годината и с 0,4% през второто тримесечие.

Финансовото министерство очаква инфлацията да остане умерена, като прогнозира, че потребителските цени може би ще се покачат с 1,4% през тази и с 1,9% през следващата година.

През март данъчните приходи са се увеличили със 7,2% на годишна база до 55,36 млрд. евро, благодарение на повишената събираемост на подоходните данъци и налозите върху потреблението, показват данни на МФ.

Само за първото тримесечие данъчните приходи възлизат на близо 140 млрд. евро, което е с 3,7% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още