IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия се забави до 1% през март

Окончателните данни на Destatis останаха под публикуваната през март предварителна оценка

09:46 | 11.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в Германия се забави до 1% през март

Годишната инфлация в Германия неочаквано е забавила растежа си през март, показаха последните данни на Федералната статистическа служба (Destatis), цитирани от WBP Online.

Разходите за живот в най-голямата европейска икономика са се покачили с 1% през третия месец на годината според окончателния доклад на институцията. Равнището е по-ниско от постигнатия през февруари ръст от 1,2%. Пазарните нагласи пък бяха за разширение от 1,1%.

На месечна база потребителските цени са се изкачили с 0,3% в сравнение с февруари, когато индексът на потребителските цени добави 0,5 на сто. По-рано през март предварителните данни на Destatis показаха разширение от 0,4 на сто.

Отделен измерител, разработен специално, за да даде възможност за сравнение между европейските данни за инфлацията – т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени, показа ръст на инфлацията от 0,9% на годишна база. Месец по-рано бе отчетено увеличение от 1%.

Измерен на месечна база, хармонизираният индекс се повишава с 0,3% в ​​сравнение с покачването от 0,5% от предходния месец.

Слабата инфлацията в еврозоната е в основата на притесненията на повечето европейски лидери. Равнището за валутния блок остана под нивото от 1% за шести пореден месец през март.

Въпреки опасенията за изпадане в дефлация Европейската централна банка (ЕЦБ) продължава да поддържа лихвеното си равнище без изменение от ноември насам. По думите на президента на банката Марио Драги институцията не вижда заплаха от отрицателна инфлация. Той подчерта, че спадът в цените продължава да бъде продукт на фискалното пренастройване в съответните страни.

Данните за потребителската инфлация в Германия имат особено силно влияние върху пазара, тъй като икономиката е най-силната в рамките на единния валутен съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още