IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде чуждестранните собственици на имоти не са желани?

За да повишат достъпността на имотите за местните жители някои страни въвеждат данъци и други бариери за ограничаване на покупките от чужденци

13:40 | 30.09.18 г. 1
<p>
	Изглед от Банкок.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Изглед от Банкок. Снимка: Архив Ройтерс

Австралия

Средна цена на луксозните имоти в Мелбърн – 9547 – 11 668 долара за квадратен метър

През 2016 г. федералното правителство увеличи данъчното бреме за чуждестранни купувачи на новопостроени жилища, като въведе данък върху покупките и повиши гербовия налог на 8%. За чуждестранните собственици има и годишни такси.

В същото време на фона на притеснения от измами финансовият регулатор на федералното правителство съобщи през 2016 г., че четирите най-големи банки в страната вече няма да отпускат кредити на чужденци.

В четирите години преди вземането на това решение цените на луксозните имоти са нараснали с 50 до 60%, казва Гед Роклиф, ръководител на отдел „Жилищен пазар“ в австралийския клон на консултантската компания Savills.

„Несъмнено най-големият проблем, който отслаби апетита на чужденците, беше отрязването на достъпа до финансиране. Хората бяха готови да платят данъците“, отбелязва Роклиф.

Великобритания

Средна цена на луксозните жилища в Лондон – 31 334 – 38 300 долара

Между 2014 и 2016 г. Великобритания въведе редица данъчни тежести, за да охлади имотния пазар – повишаване на гербовия налог с 3% за купувачите на второ жилище и данък от 15% за закупуване на имот чрез куха компания – популярна техника, използвана от чуждестранни купувачи, които искат да запазят анонимността си.

Строгите нови правила за борба с прането на пари целят да предотвратят възможността съмнителни инвеститори да влагат огромни суми пари в брой в лондонски имоти. Това лято правителството заплаши да вкарва в затвора всеки, който изпълнява ролята на подставено лице на подозрителни купувачи.

Резултатите бяха бързи и категорични – чуждестранните купувачи напуснаха Лондон и цените на луксозните имоти се сринаха. Между 2014 и 2018 г. цените са намалели със 17,6%, сочат данни на Savills.

Въпреки че много брокери отдават това на гербовия налог, объркването, причинено от Brexit, също изигра роля. „Невъзможно е да кажем кой фактор тласна цените надолу и с колко точно“, казва Лусиан Кук, директор на отдел „Изследване на жилищния пазар“ в Savills.

Малдивите

Докато повечето страни опитват да ограничат чуждестранните купувачи, тази страна предпазливо ги приема с отворени обятия. През 2010 г. бяха въведени нови регулации, които позволяват на чужденци да се сдобиват с до 50-годишни договори за изплащане на имоти в курортите. Сега се водят преговори за увеличаване на лимита.

Робърт Грийн, основател и управляващ директор на компанията Sphere Estates, продава вили на остров Сонева Фуши. Около десет вили на острова са били продадени на цена около 3 до 10 млн. долара. „Необходимо е известно време нов пазар да се приспособи към жилищната собственост и съществуват явни притеснения от покачването на нивото на водата и самата система на изплащане. Това не е евтин продукт и никога няма да се стигне до масови продажби“, отбелязва Грийн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Колкото и да са хубави подобни мерки(Мексико, Нова Зеландия), не могат да се приемат в този си вид, защото сме част от ЕС, което забранява ограничаване на собственост, само на база на национална принадлежност. Могат да се въвеждат някакви данъчни тежести, но те ще важат и за наши и ваши, защото не могат да са целенасочено прилагани само за чужди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още