IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания се приближи с една стъпка по-близо до Brexit със сделка

Долната камара на парламента подкрепи задължителното напускане на блока със споразумение

13:04 | 04.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания направи ключова стъпка към това да гарантира, че няма да напусне Европейския съюз без споразумение, след като членовете на парламента и някои политически лидери в страната подкрепиха задължителното изпълнение на систематичен Brexit.

Малко преди настъпването на полунощ в сряда Камарата на общините гласува в подкрепа на мярка, която забранява развод без споразумение, разрушавайки мечтите на някои от закоравелите привърженици на Brexit в управляващата Консервативна партия за напускане без сделка следващата седмица.

Проектозаконът, срещу който премиерът Тереза Мей вече се обяви, бе приета с един глас преднина – 313 към 312 гласа. Следващата стъпка е той да бъде разгледан в горната камара на парламента, което може да стане още в четвъртък.

Гласуването прави раздялата с ЕС без споразумение „много малко вероятна“, заяви британският министър на здравеопазването Мат Ханкок пред ВВС. Но от блока зависи да приеме удължаване на крайния срок за напускането, което по всяка вероятност ще стане при определени условия.

И докато противоречивото предложение се обсъжда в камарата на лордовете, то торите на Мей и лейбъристите на опозиционния лидер Джеръми Корбин ще трябва да проведат интензивни преговори за намиране на компромисна позиция за отношенията с ЕС. Мей и Корбин проведоха разговори в сряда, които и двамата определиха като „конструктивни“.

По думите на министър Ханкок премиерът ще може да прокара своето споразумение с Брюксел само с помощта на опозиционните депутати, тъй като няма да успее да постигне пробив с евроскептиците в собствената си партия.

„Приемането на сделката на премиера с консервативни гласове вече беше опитано и нямаше успех, премиерът направи всичко възможно, за да прокара тази сделка и така единствената останала опция за нея е да потърси гласовете на лейбъристите“, посочи Ханкок, цитиран от Ройтерс.

Междупартийната инициатива е последният опит на Мей да прокара споразумението в парламента, за да може по този начин да се предотврати хаотичен Brexit и да не се налага страната да провежда европейски избори през май.

Сключването на митнически съюз изглежда като възможен компромис, като главният прокурор Джефри Кокс, който е сред поддръжниците на Brexit, вече заяви, че е склонен да приеме подобен вариант, ако алтернативата е оставане в ЕС.

Трудностите за Мей ще бъдат в това да успее да задържи партията си единна, ако все пак реши да се поддаде не исканията на лейбъристите. По-рано тя отхвърляше възможността за членство в митнически съюз, тъй като това би попречило на Великобритания да сключва самостоятелни сделки с трети страни.

Подкрепящите Brexit тори атакуваха премиера в сряда заради това, че с преговорите е отворила вратата за идеите на Корбин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още