IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EMI: Какви цени на електроенергията може да очакваме на свободния пазар?

Излизането на небитовите потребители на свободния пазар ще съвпадне с икономическото възстановяване и покачването на цените на електроенергията

21:54 | 06.07.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Какви ще са цените на едро през следващите 12 месеца?

Цените на електроенергийните пазари в Европа до края на годината и през първата половина на следващата година, освен от обичайните фактори, ще зависят и от разпространението и задълбочаването на пандемията от COVID-19. Част от прогнозните сценарии включват бързо V-образно възстановяване на икономическите пазари, което ще повлияе за възстановяване на търсенето енергия в Европа. Други сценарии предвиждат бавно икономическо възстановяване, съответно по-свито потребление на електроенергия и по-бавен ценови растеж.

Прогнозите за движението на цените на едро на енергията в България, основани на цените на фючърсите в региона, са за повишение през следващите 12 месеца. В ценовия доклад на КЕВР са публикувани данни за осреднените стойности на фючърсните сделки за следващите тримесечия:

EMi EMi

Графиката нагледно показва описаната по-горе закономерност на движението на цените на едро в региона – по-високи цени през четвърто и първо тримесечие поради по-високо търсене и най-ниски цени през второ тримесечие поради свито търсене и повишено предлагане.

На тази основа КЕВР е определила референтна пазарна цена за годишния период от 1 юли 2020 г. до 30 юни 20212 г. в размер на 90 лв за мегаватчас.

А цените на дребно? Какви ще са ценовите оферти на търговците?

Излизащите за първи път на свободен пазар потребители на ниско напрежение вероятно ще предпочетат ценови оферти, които да са подобни на досегашните (в условията на регулирани цени) – фиксирани цени (лв/МВтч), които да не се променят в рамките на по-дълъг период. Трябва да е ясно, че за търговците този тип оферти са високорискови, поради което те ще са и релативно по-скъпи в сравнение с другите възможности. 

Относно ценовите параметри, добре е потребителите да използват за своя ориентация годишната референтна цена, определена от КЕВР с размер 90 лв/МВтч. Ако това е покупната цена, към нея търговецът ще добави своите разходи по договаряне, балансиране, отчитане, фактуриране, уреждане на взаимоотношенията с всички контрагенти по веригата – доставчици на енергия, мрежови компании, координатор на балансираща група. За тази своя “all inclusive” роля търговецът, разбира се, трябва да получи и заслужена печалба. Така че, потребителите могат да очакват оферти за годишна цена над 90 лв/МВтч с надбавка, в която търговеца ще калкулира своите разходи и възвръщаемост, включително рискова премия. В известна степен това ще зависи и от конкретния клиент – ако потреблението (товаров профил) му е предсказуемо; ако има устойчив бизнес; ако е коректен и редовно плаща сметките си, това ще намали риска за търговеца и надбавката над цената на едро.  И обратно.

При избор на  по-кратки периоди за договаряне, например за три месеца, потребителите трябва да очакват по-високи ценови оферти за четвъртото тримесечие на 2020 г. и за първото тримесечие на 2021 г. поради очакваното движение на цените на едро към нива от над 100 лв/МВтч за този период, както и поради по-високите рискове за недостиг на енергия. За второ и трето тримесечие обаче, поради спадащите цени на едро могат да се очакват с над 20 лв/ МВтч по-евтини ценови оферти

На другия край на скалата на възможните ценови схеми са активните потребители. Ако потребителят има умен електромер, той може да намали сметките си чрез активно управление на своето потребление, при което вероятно ще предпочете друг тип ценова оферта – основана, например, на фактическите часови цени на пазар „ден напред“ на БНЕБ. Този избор ще доведе до пренасочване на ценовия риск от търговеца към клиента, съответно до намаляване на премията на търговеца на дребно. В тази ситуация, обаче клиентът трябва да поеме своите отговорности и рисковете на волатилните цени и променящите се сметки за електрическа енергия.

Вариациите между отговорността на търговеца на дребно и на клиента определят широк спектър на възможни ценови схеми и оферти. Поемането на повече рискове и отговорности от страна на клиента изисква време за създаването на двете ключови предпоставки – умни електромери и информираност.

Действалите до края на юни среднопретеглените регулирани цени на енергията за небитови потребители на ниско напрежение са в диапазона от 97 до 107 лв/МВтч за различните снабдители. Ценовите проекции за предстоящия едногодишен период, описани по-горе, не дават основания да се очакват съществени ценови повишения при преминаването на тези потребители към свободен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
нали токът беше скъп, нали искахте либерализация, свободен пазар - халал да ви е! То няма угодия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
ти тия СО2 такси ги ръсиш като магданоз на всяка манджа ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
аз имам ли нещо общо с изграждането на енергийната система на БГ и подчиняването и на 5-6 големи държавни дружества ?! а ?! аз ли имам общо с организацията на българският енергиен пазар така , че дори дребен недостиг от сорта на 15-17мВт докарва зверски скок на цената от 200% и нагоре ?! вероятно аз съм ги замислил тези неща ... факт , енергийните пазарите с много участници , дори с преобладаващо участие на ВЕИ производители имат почти двукратно по-ниски цени от българският ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Когато зелето говори за пазар, нека каже колко са предлагащите на пазара ? Какъв пазар е, когато на него ще предлагат двама играчи ? Ще има не просто високи цени, а шоково поскъпване и бунтове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Благодарение на СО2 данъка, договорите за гарантирано изкупуване от Американските централи, безумните договори за ВЕИ от първата вълна на въвеждането им през 2012, приватизацията на Електроразпределителните дружества, закриването на малките блокове на АЕЦ Козлодуй, енергийният микс на България претърпя ценово харакири. А народа плаща всичко. Чат-пат някой си драсва клечката, напоен с безизходица, но това е друга тема. Сега идва ред да изпием чашата на Зелената сделка, НПОта, политици, пишман бизнесмени, правоверни медии, вече приблизват шумулящите зелени банкноти, а народа плаща всичко, чат-пат някой се пали, ама нали това е "свободен пазар", демокрация - всеки има право на инициатива, кибрит и попътен вятър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
голема мъка е пазарът , а ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
power grid
преди 3 години
Разгеле най после схванахте едно нещо.Са ше требе да осъзнаете че при студена зима няма перкопанели и няма откъде да се внесе ток..Честито.Затворете и Мариците и бодро развейте нас..сраните *** на ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още